EUROPARLAMENTARE & REFERENDUM – Materialele necesare votării, transportate către secțiile de vot din județul Mureș

ALEGERI. În această dimineață, în cele 102 UAT-uri din județul Mureș vor fi transportate, cu camioane asistate de reprezentanți ai Jandarmeriei, materialele necesare votării pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European și pentru referendumul național. Materialele de vot vor fi preluate de reprezenții primăriilor, iar apoi de președinții secțiilor de votare.

 

În județul Mureș au fost organizate 568 de secții de votare, care se vor deschide duminică, 26 mai 2019, la ora 7.00. Pe listele de vot din județ sunt înscriși peste 479.000 de alegători, la scrutinul de duminică se va activa Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot și de Prevenire a Votului Ilegal (SIMPVPVI), care permite evidenţierea distinctă a prezenţei la vot pentru fiecare scrutin în parte.

 

SIMPVPVI funcționează în următorul mod: odată cu introducerea datelor alegătorului în secția de votare, sistemul informatic semnalează dacă: a) persoana respectivă nu a împlinit vârsta de 18 ani până la data de 26 mai inclusiv; b) persoanei respective i s-a interzis exercitarea dreptului de vot; c) persoana respectivă este arondată la altă secție de votare; d) persoana respectivă este omisă din lista electorală permanentă; e) persoana respectivă figurează că și-a mai exercitat dreptul de vot la același scrutin; f) persoana respectivă se regăsește în tabelul întocmit de Autoritatea Electorală Permanentă; g) alegătorul comunitar nu este înscris în lista electorală specială.

 

Conform declarațiilor prefectului de Mureș, Mircea Dușa, pentru scrutinul de duminică județului i-a fost alocată suma de 4.580.000 lei (4.008.000 lei pentru desfăşurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European și 579.000 de lei pentru referendum).

 

Banii sunt cheltuiți pentru pentru plata indemnizațiilor celor care își desfășoară activitatea în birorurile electorale, asigurarea cheltuielilor materiale necesare votului. La această sumă se adaugă costul buletinelor de vot și cheltuielile legate de transportul materialelor de vot, aceastea urmând să fie suportate de Autoritatea Electorală Permanentă. Scrutinul electoral se încheie duminică, 26 mai 2019, ora 21.00.

 

Vali STOICA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare