PROBLEME ÎN „PARADIS” – De ce îi e frică primarului Dorin Florea de partidele politice care „au ieșit din front”

BAIONETA FRICII. În „Secțiune printr-un oraș bolnav”, Serge Brussolo motiva montarea baionetei atunci când ești încă în tranșee prin… frică (“Mi s-a făcut frică. Înainte de a mă gândi la orice, mâinile au apucat strâns mânerul baionetei, șfichiuind aerul de jur împrejur cu un gest de cosaș.”).

 

Atacul la baionetă al aparatului de propagandă al primarului Dorin Florea – plătit nu din bugetul personal al edilului, ci din banii orașului -, asupra unor partide politice care au ieșit din aliniamentul yesmanilor, unele dintre acestea neavând nici măcar reprezentare în forul deliberativ (Consiliul Local) – este explicabil prin prisma aceluiași sentiment: frica. Adică, com’on!, să ataci aliați și dușmani, de-a valma, pe timp de pace, nici măcar în perioada preelectorală, denotă degringoladă în rațiune. Deranj.

 

Înțeleg că nu vorbește nimeni despre acest asalt public, am explicat și argumentat de ce (detalii AICI), dar tăcerea nefiind în acest caz benefică dezvoltării mentale a unei comunități, să ne păstrăm dreptul la rațiune. De ce se întâmplă asta? De ce îi e frică lui Florea?

 

Ce s-a întâmplat

 

Pe repede înainte, pentru cei care-au fost puțin plecați pe Marte, ce s-a-ntâmplat? Nu punem toate mizeriile cauzalității-n coșul explicațiilor, e suficientă ultima ispravă: un comunicat postat chiar pe site-ul oficial al urbei, utilizat în cea mai mare parte pentru detergentizarea imaginii lui Florea și a lui Maior (consilierul primarului fiind în acest oraș mai important, se vede, decât viceprimarii, de exemplu), despre care se scriu ode comunistoide de fiecare dată când dau, din banii orașului, câte-o masă pensionarilor, ori când mătură străzile sau plombează câte-o străduță de 300 de metri.

 

Zic cei din slujba Întâistătătorului, care semnează ca-n stalinism – „Un colectiv de oameni ai muncii”, sau „Locatarii de pe scară” -, respectiv „Serviciul relaţii interne şi internaţionale – Primăria Târgu Mureş” (adică o neasumată, de parcă tot serviciul ăla a pus câte-o literă ș-o virgulă-n comunicatul vieții), că “reprezentanții PNL, PMP și POL” (altă neasumată, adică nu dăm nume, că ne tremură pantalonii, sau n-avem argumente, deci zicem așa, nepersonificat, ambiguu: „partidu’”) îs răi. Și ăștia răi s-ar fi reunit “într-o alianță a intereselor”, semănând dezbinare și distrugând urbea. Păi, cum? Nu era Orașul Armoniei? Numa’ lapte, miere, abonați publici, spectacole “gratis” pe bani și mulți coco?

 

Concret, pentru ce sunt înfierați proletar (cu multe greșeli, chiar multe greșeli de exprimare și ortografie pentru un site al unei instituții publice) ăștia răi? Păi că nu-s de acord cu proiectul lui Florea cu parcarea subterană în centrul istoric al orașului (bine, nu-s nici cei de la UDMR, cel puțin cei din filiala județeană, dar de ei nu zic nimic oamenii lui Florea, că poate-i supără și se strică jucăria…) și că nu-s de acord ca Primăria să plătească din banii orașului abonamente gratuite la Siletina pentru toți cetățenii (adică să subvenționeze cu 5,8 milioane de euro pe an firma de transport în comun a lui Maior care nu mai e a lui Maior, dar care doar Dumnezeu și unii “băeți” cu atribuții de control știu cum au trecut ITP-ul cu autobuze care au depășit norma de casare în mileniul trecut).

 

Aaa, mai era ceva: că ăștia, răii (PNL, PMP și POL), vor să ucidă pensionarii din Târgu Mureș lăsându-i să moară de inaniție (adică de foame), pentru că “Serviciul” (sau Florea, sau Maior, nu se precizează în comunicatul vieții) a aflat (!) – ce SRI, frate, Serviciul lui Florea află lucruri… laser! – “că vor să blocheze și să oprească imediat programul prin care pensionarii cu venituri sub 1.500 de lei beneficiază de o masă caldă pe săptămână și de produse alimentare pe care greu și le-ar permite din puținii bani primiți de la statul român, după o viață de muncă cinstită”… Nu-s meschin, recunosc: am râs. Tare.

 

Ce se urmărește

 

Raționamentul și formularea frazării din respectivul comunicat public al “Serviciului” sunt tipice manipulării propagandistice de sorginte comunistă. Acuza e falsă, evident, adică-i o minciună, dar, ca-n stalinism, aparatul de propagandă este plătit (în cazul acesta din bani publici, ai orașului) pentru a distrage atenția publică de la un fapt important printr-un fapt inventat, dar care ar avea, chipurile, repercusiuni imediate asupra maselor: ăștia le ia pâinea de la gură bătrânilor, huo! Huo!

 

Deci, să dăm cu pietre-n PNL (cu bătaie la Cristian Chirteș și Ervin Molnar, care i-au exclus din partid pe liberalii aserviți lui Florea și se pregătesc să livreze un nou eșantion de consilieri locali, adică să distrugă acel coup de foudre creat atât de armonic de edil), în POL (care are doar trei consilieri locali – Radu Bălaș, Pápai László Zsolt și Tatár Lehel -, cantitate neglijabilă în context numeric în forul deliberativ, dar deranjantă, constat) și în PMP (aici n-am înțeles de ce, ăștia nici măcar nu-s în Consiliul Local, singura explicație ar fi că Marius Pașcan a devenit critic la adresa deciziilor lui Florea pe care le consideră greșite). Awesome!

 

Care e adevărul

 

Am întrebat liberali, poliști, pemepiști: Ați zis că vreți să ucideți pensionarii din Târgu Mureș prin inaniție? Nu. De ce au zis atunci asta? Nu știm. Sunt siderați. E drept, POL s-a opus la votul respectiv pe considerent că pragul de 1.500 de lei pe lună/persoană este prea ridicat, cetățenii care au acest venit putând să-și asigure și hrana necesară și viața. Însă proiectul cu hrănirea pensionarilor (și a celor săraci și a celor care pot să-și asigure hrana, la pachet) a trecut, este implementat, se desfășoară.

 

Între timp nu s-a întâmplat nimic. În afara faptului că Serviciul din subordinea lui Florea „a aflat” (ziceam, ce SRI?, Serviciul care scrie comunicate cu greșeli!) că “alianța intereselor (PNL, POL, PMP) se pregătește să blocheze și să oprească imediat programul” de hrănire moca a celor care au venituri de 1.500 de lei/lună/persoană.

 

Trei sunt durerile momentului pentru Florea: 1) parcarea subterană din Piața Trandafirilor (de care și UDMR, prin Péter Ferenc, a exprimat critici); 2) finanțarea firmei de transport Siletina cu 5,8 milioane de euro pe an în schimbul oferirii electorale a gratuității tuturor pe mijloacele de transport în comun (ca-n comunism, bunul întregului popor… rațiunea economică, mai las-o!); 3) criticile din ce în ce mai vehemente împotriva unor decizii ale primarului Florea. Aia cu masa pentru pensionari, e doar o gogoriță, servită la pachet pentru manipularea credulilor (decizie proastă și aceea, conform oricărui raționament – principiul solidarității este de luat în calcul în privința celor care nu pot, caritabilitatea nu se aplică tuturor).

 

Motivele reacției

 

În fapt, durerile se estompează, se tratează, trec, dar semnalul cel mai important care a cauzat asaltul primarului Florea asupra celor (deocamdată) trei partide politice (din agenda politică, estimez că la acestea se vor adăuga ProRomânia, Plus, USR și, dacă-și regăsesc cârma către electorat, UDMR) este cauzat de actuala poziționare a acestora (aici mă refer la PNL – până acum aliat de nădejde al edilului, care chiar face parte din partid atâta timp cât nu și-a oficializat trecerea la ALDE – și criticul “pe stil nou” PMP, POL fiind catalogat din start ca destabilizator al armoniei de fațadă, fiind de la început perceput în opoziție).

 

Poziționarea celor trei partide puse la stâlpul infamiei este perceput de Florea ca fiind împotriva sa (urmează și asumarea publică a celor enumerați mai sus). Dacă până acum Florea era “unicul candidat al partidelor românești” și, pactizând pe față cu UDMR, în trocul Primărie la schimb cu Consiliul Județean, avea siguranța victoriei electorale, opțiunile s-au schimbat. Și s-au schimbat tot din cauza lui Florea.

 

Deciziile sale, proiectele controversate și nenegociate, comportamentul, autosuficiența cu aură de superioritate, modul de cheltuire a bugetului orașului (vă reamintesc, în acest mandat Florea a dispus cheltuirea a peste 2 milioane de euro – în perioada 2016-2018 – doar pentru plata artiștilor care au prestat spectacole și concerte “gratuite”), suplimentarea listei de abonați publici sunt doar câteva dintre cauzele pentru care unii dintre decidenții politici din oraș nu-l mai vor pe Florea primar. Și lucrează (bine) la strategii care să conducă spre dezideratul pe care și l-au fixat. Iar pe Florea îl deranjează concurența. Și, deși încă n-a-nceput războiul și încă e-n tranșee, și-a montat baioneta. Cum scria Brussolo, de frică…

 

Poate tot frica l-a făcut să nu vadă nici gafa strategică comisă de Serviciul său în chiar preambulul comunicatului manipulatoriu: “De 20 de ani, Târgu Mureșul are parte numai de scandaluri și intrigi ascunse”. Păi cine a condus orașul în ultimii 20 de ani? Florea. Nu el a zis că-i Orașul Armoniei? Ba da. Păi, ori e armonie, ori dizarmonie, hotărâți-vă, domnule Florea. Nu e obligatoriu acum, după alegerile din 2020 o să aveți timp liber berechet. Deși, dacă ieșiți în stradă, puteți să vă convingeți de pe acum de asta. Gradul de nemulțumire a depășit și limita suportabilității politice.

 

… până atunci, însă, nu mai fiți rău, dușmănos, agitat, răzbunător, iritat din orice, că vă cauzează: cât timp mai aveți de petrecut în postură de mic dumnezeu, faceți bine orașului! E un sfat pe care vi-l ofer rațional, gratuit și cu bunătate, chiar dacă m-ați dat în judecată :).

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare