Gulyás Gergely

STRATEGIE – Planul B al Ungariei: Dacă UMF va fuziona cu “Petru Maior”, se va înfiinţa o secţie medicală în limba maghiară la Universitatea Sapientia

ÎNVĂȚĂMÂNT POLITIC. În tabăra Uniunii Rákóczi, organizată în localitatea Királyszállás din comuna Isztimér (judeţul Fejér – Ungaria) și dedicată liderilor organizaţiilor studenţeşti din Bazinul Carpatic şi din diasporă, Gergely Gulyás, şeful Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei, a criticat politica naţionalistă intensificată din ţările vecine, susținând că aceasta face un scop din ruperea rădăcinilor maghiarilor, conform agenției naționale de presă a Ungariei, MTI.

 

Gergely a mărturisit că existența învăţământului medical maghiar de la Tîrgu Mureş are o importanţă-cheie pentru guvernul ungar și că, deși „României i s-a solicitat să nu ia măsuri împotriva educaţiei în limba maghiară”, din cauza instabilității politice „se apelează deseori la acţiuni antimaghiare”.

 

Tot oficialul  maghiar a dezvăluit strategia pe care o va adopta Ungaria în cazul în care UMF Tîrgu Mureş va fuziona cu Universitatea “Petru Maior” (n.red., conform deciziei de fuziune prin absorbție, din 18 aprilie 2018, luată de senatele celor două universități românești): se va înfiinţa o secţie medicală cu predare în limbă maghiară în cadrul Universităţii Sapientia (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – cea mai mare universitate maghiară privată din România, finanțată de Guvernul Ungariei) – în Tîrgu Mureș, funcționează Facultatea de Ştiinţe Tehnice şi Umaniste a Universităţii Sapientia, care oferă 10 specializări în limba maghiară.

 

Declarația lui Gergely despre strategia Ungariei în privința unei universități românești, pare a ignora total ceea ce decanii celor două entități de învățământ superior au subliniat în nenumărate rânduri, fapt inclus și în documentele oficiale, că noua entitate (Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnică) “va păstra caracterul multicultural, așa cum a fost definit el în Legea Educației Naționale nr. 1/2011, și va face toate eforturile pentru conservarea învățământului în limbile română, maghiară și engleză, precum și în alte limbi de circulație internațională”.

 

Nu este prima reacție publică a unui oficial maghiar care mimează, eminamente electoral, că nu înțelege faptul că, în Tîrgu Mureş, nu dispare învăţământul medical în limba maghiară – în luna mai 2018, László Tőkés având un discurs similar.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare