Mózes Levente Sándor

TICHIA DE MĂRGĂRITAR – Un consilier UDMR din Tîrgu Mureș propune schimbarea denumirii în limba română a trei străzi cu numele unor personalități armene, franceze și germane

DENUMIREA STRĂZILOR. Consilierul local municipal Mózes Levente Sándor (UDMR) propune schimbarea denumirii românești a trei străzi din Tîrgu Mureș (Baladei, Poștei și Toplița) cu numele unor personalități armene, franceze și germane. Conform proiectelor sale de modificare a denumirii celor trei străzi (care nu conțin și o motivație/argument din care să reiasă de ce nu sunt bune/conforme denumirile actuale), cele trei străzi ar urma să se numească Csiki Márton, Jean Calvin și Martin Luther.

 

Mózes, care până în iunie 2016 a fost președinte al Consiliului de Administraţie al firmei publice de transport local (SC Transport Local SA Târgu-Mureş), acum fiind membru în CA în aceeași instituție, susține în expunerea sa că în Tîrgu Mureş nicio stradă nu mai poartă numele unor personalităţi ale comunităţii armene și că a ales o stradă scurtă, Baladei, cu foarte puţini locuitori, astfel preschimbarea actelor de domiciliu nu ar afecta multe persoane sau instituţii. În consecință, Baladei să se numească Csiki Márton, unul dintre “primii negustori armeni sosiţi şi stabiliţi la Tîrgu Mureş, în jurul anilor 1750”, care „a fost portdrapelul luptei pentru drepturile comunităţii armene din oraş şi zonă”.

 

Și strada Poștei ar trebui să-și schimbe denumirea în Jean Calvin, e convins consilierul UDMR. Sigur Calvin n-are nicio legătură cu orașul, cu județul, cu țara, dar “a fost un reformator religios francez” și „a dezvoltat o doctrină – Calvinismul – relativ diferită de aceea a lui Luther, în special în ceea ce privește practicarea cultului, considerată o radicalizare a luteranismului”. De aceea, „în semn de omagiu din oraș o stradă ar trebui să poartă numele lui”, zice Mózes. Dar nu orice stradă, ci Poștei. De ce? Nu știm – poate a inventat Calvin și sistemul de transport și distribuție al corespondenței.

 

În fine, strada Topliței ar fi musai să nu se mai numească așa, ci Martin Luther – Luther Márton utca. Și dă-i cu arcușul și copy-paste-ul să afle tot electorul (respectiv consilierii municipali, că doar ei decid) cine  a fost reformatorul protestant german. Sigur, nici acesta n-a avut nicio legătură cu orașul, cu zona, cu țara, dar, ce să vezi!, pe strada Topliței din Tîrgu Mureș e Biserica Evanghelică-Lutherană și enoriașii ar fi propus să i se schimbe denumirea, că anul ăsta se-mplinesc 500 de ani de la realizarea Reformei Protestante.

 

În rest, o schimbare în sistemul public de transport din Tîrgu Mureș (aflat la nivel anului 1990, cu autobuze de la casat, jegoase, fără aer condiționat, rupte, în care atunci când plouă stai cu umbrela și atunci când e cald inhalezi praful de pe drumurile la fel de jegoase, niciodată udate/spălate)… nimic. E bine. N-am sesizat, sau chiar denumirea în limba română a unor străzi e principala problemă a orașului? A, dacă are cineva de spus ceva, de bine, de rău, despre propunerile astea, poate să o mai facă, în scris, pe adresa de e-mail secretar@tirgumures.ro,  până în 30 septembrie 2018.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare