14 Martie – Ziua internațională a Geniului, Albert Einstein

COMEMORARE. Ziua Geniului este sărbătorită în fiecare an la 14 martie pentru a marca nașterea unuia dintre cei mai cunoscuți oameni de știință din istoria modernă – Albert Einstein. Fizicianul teoretician de origine germană a schimbat pentru totdeauna modul în care omenirea privea universul cu “Teoria relativității” și cu bazele pe care a pus-o pentru ceea ce a devenit fizica cuantică – cei doi piloni ai fizicii moderne. Numele laureatului Premiului Nobel a devenit, postum, sinonim cu cuvântul “geniu”, așa că ce mod mai bun de a-i celebra viața și moștenirea decât o zi numită Ziua Geniului?

ISTORIA ZILEI GENIULUI
La 14 martie 1879, într-un orășel din Württemberg, Hermann Einstein și Pauline Koch au născut un băiețel pe care l-au numit Albert. Tânărul Einstein a urmat școala la München, Aarau și Zurich. Cetățeanul elvețian a obținut diploma de profesor de matematică și fizică în 1901 și și-a luat doctoratul în 1905, în același an în care a publicat patru lucrări revoluționare care i-au adus o înaltă apreciere în rândul colegilor săi.

În 1914, a devenit profesor la Berlin și cetățean german. A predat la mai multe universități din Zurich, Praga și Berna, în timp ce și-a continuat cercetările, iar activitatea sa remarcabilă în domeniul fizicii a continuat să îi câștige respectul în lumea academică. În 1922, i s-a acordat Premiul Nobel pentru Fizică pentru contribuția sa de neegalat la această disciplină. În pragul celui de-al Doilea Război Mondial, Einstein, care se afla în vizită în Statele Unite ale Americii, și-a dat seama că nu se mai putea întoarce în Germania. A renunțat la cetățenia sa în 1933 la Consulatul German din Belgia și și-a petrecut lunile următoare încercând să îi relocalizeze pe numeroșii oameni de știință evrei germani care își pierduseră locul în mediul academic german.

În cele din urmă, Einstein a acceptat o ofertă de a preda la Princeton, SUA, în calitate de cercetător rezident, ceea ce a făcut până în 1945, obținând cetățenia americană cu cinci ani înainte de a pleca. A rămas afiliat la universitate până la moartea sa, în 1955. Moștenirea lui Einstein dăinuiește în fizica modernă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare