22 de ani de la lansarea navei spațiale 2001 Mars Odyssey a NASA, cu un vehicul de lansare Delta II pentru a explora planeta Marte.

ANIVERSARE. Explorarea planetei Marte ocupă un loc deosebit de important în cadrul programelor științifice de explorare a Sistemului Solar al principalelor puteri spațiale. Sondele spațiale trimise de pe Pământ, începând cu sfârșitul secolului al XX-lea, au produs o creștere semnificativă a cunoștințelor despre sistemul marțian, axate în primul rând pe înțelegerea geologiei și a potențialului său de locuit.

Călătoriile interplanetare sunt complicate, iar explorarea planetei Marte a cunoscut o rată ridicată de eșec, în special în timpul încercărilor timpurii. Aproximativ 60% din toate navele spațiale cu destinația Marte au eșuat înainte de a-și finaliza misiunile, iar unele au eșuat înainte ca observațiile lor să poată începe. Unele misiuni au avut un succes neașteptat, cum ar fi roverii gemeni Spirit și Opportunity care au funcționat ani de zile dincolo de specificațiile lor.

Misiunea Mars Odyssey din 2001 este cea mai lungă misiune NASA de pe Marte. Nava spațială s-a lansat pe 7 aprilie 2001 și a sosit pe Marte pe 24 octombrie 2001, 0230, Ora Universală (23 octombrie, 19:30 PDT/10:30 EDT). Misiunea sa include realizarea primei hărți globale a cantității și distribuției multor elemente chimice și minerale care alcătuiesc suprafața marțiană. Și-a încheiat cu succes misiunea științifică primară din februarie 2002 până în august 2004. Operațiunile extinse ale stației orbitale continuă și astăzi.

Măsurătorile efectuate de Odyssey au permis oamenilor de știință să creeze hărți ale mineralelor și elementelor chimice și să identifice regiuni cu gheață de apă îngropată. Imaginile care măsoară temperatura suprafeței au oferit vederi spectaculoase ale topografiei marțiane. La începutul misiunii, Odyssey a stabilit că radiația pe orbita joasă a Marte — o informație esențială pentru o eventuală explorare umană din cauza efectelor sale potențiale asupra sănătății — este de două ori mai mare decât pe orbita joasă a Pământului.

Stația orbitală Odyssey este un releu de comunicații pentru roverele și aparaturile de pe Marte, inclusiv roverele de explorare „Spirit” și „Opportunity”, Mars Phoenix și roverul Curiosity al Laboratorului de Științe Marte. Imaginile și alte măsurători de la Mars Odyssey ajută la identificarea potențialelor locuri de aterizare pentru rover și alte aparaturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare