28 mai, ziua mondială a cancerului de sânge – conştientizare şi sprijin pentru pacienţi

SĂNĂTATE. În fiecare an, pe 28 mai, comunitatea internaţională se uneşte pentru a marca Ziua Mondială a Cancerelor de Sânge, un moment dedicat conştientizării şi sprijinirii pacienţilor, dar şi recunoaşterii eforturilor donatorilor de sânge, fundamentale în lupta împotriva acestor afecţiuni. Cu ocazia acestui eveniment important, Societatea Română de Hematologie își propune să aducă în atenție importanţa diagnosticării precoce şi a accesului la tratament de ultimă generaţie, și să ofere informații esențiale despre aceste boli.
În România, aproape 5.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu un tip de cancer de sânge, conform ultimelor date GLOBOCAN. La nivel global, apar 1,24 milioane de cazuri noi în fiecare an, reprezentând aproximativ 6% din totalul cazurilor de cancer. Aceste cifre subliniază necesitatea unor eforturi continue în cercetare, educaţie şi sprijin pentru pacienţi.
Prof. Univ. Dr. Daniel Coriu, preşedintele Societăţii Române de Hematologie, afirmă: „Ziua Mondială a Cancerelor de Sânge este un moment oportun pentru a atrage atenţia asupra impactului acestor boli şi pentru a sublinia importanţa accesului la diagnosticare şi tratament de calitate. Îi invităm pe toţi cei interesaţi să urmărească dezbaterea online şi să devină astfel parte a efortului nostru de a sprijini pacienţii şi de a promova conştientizarea, la nivel naţional.”
Pentru a marca această zi, Societatea Română de Hematologie organizează o sesiune online de informare, dedicată pacienţilor, familiilor acestora, profesioniştilor din domeniu şi publicului larg. Dezbaterea poate fi urmărită marți, 28 mai, online, pe canalul de Facebook al Societăţii Române de Hematologie, între 15:00 şi 16:00.
În același context, senatoarea Nicoleta Pauliuc, inițiatoarea mai multor proiecte legislative în sprijinul bolnavilor oncologici, aparținătorilor acestora și supraviețuitorilor de cancer, adaugă: „Mă bucur să văd toate eforturile instituţionale, private şi ale societăţii civile care se fac pentru a îmbunătăţi situaţia bolnavilor oncologici din România. Am sentimentul pozitiv că, după ce am ridicat foarte sus nivelul de conştientizare şi am modificat legislaţia, lucrurile s-au urnit în direcţia bună și efectele vor fi bune pentru cei care luptă cu orice formă de cancer, cu atât mai mult un cancer de sânge.”