AGENȚIA IMOBILIARĂ “PRIMĂRIA” SRL – Artiștii plastici din Târgu Mureș protestează împotriva cedării vechii Prefecturi către cultul reformat

PROTEST. Filiala Mureș a Uniunii Artiștilor Plastici Profesioniști din România a remis msnews un comunicat asumat de președinta filialei, Mana Bucur, în care cere Consiliului Local Târgu Mureș să repingă proiectul prin care Prefectura Veche ar deveni monedă de schimb imobiliar între municipalitate și Consiliul Curatorial Reformat.

 

În clădirea de pe strada Bolyai nr. 5, monument istoric de importanță națională edificat în perioada 1745-1843, cunoscută de localnici sub denumirea Prefectura Veche (Régi vármegyeháza), fost sediu al Scaunului Mureșului și al Varmeghiei (Comitatul) Mureș-Turda, funcționează din anul 1980 atelierele de creație a 23 de artiști mureșeni. Artiștii cer ca această clădire emblematică pentru târgumureșeni să rămână “un așezământ cultural sub forma actuală, în beneficiul mureșenilor”.

 

În ce constă schimbul între oraș și cultul reformat

 

Proiectul urma să  fie supus dezbaterii în 23 iulie, însă ședința a fost amânată din cauza a numeroase proiecte ilegale (!) introduse pe ordinea de zi, fapt semnalat de Direcția Juridică care nu și-a pus viza de legalitate. Conform acestuia, la solicitarea Consiliul Curatorial Reformat Târgu Mureş (reprezentat prin preot-președinte Henter György şi Fekete Attila – prim curator) a cerut orașului să facă un schimb de clădiri.

 

Schimbul presupune cedarea de către oraș a Prefecturii Vechi în schimbul corpurilor de trei clădiri situate pe strada Revoluţiei nr. 45 şi 45/B. Clădirea orașului are aproximativ acceași suprafață desfășurată ca și cele trei propuse ca monedă de schimb de cultul reformat, însă valoric, cele trei clădiri au fost evaluate mai scump (la peste 705.000 de euro față de peste 550.000 de euro cât a fost evaluată Prefectura Veche – evaluatorii au fost juristul Bokor Attila şi ing. Ilyés Csaba de la sereleul Evalmed Expert).

 

De ce își dorește schimbul Consiliul Curatorial Reformat Târgu Mureş? Pentru că Prefectura Veche este situată chiar vis-à-vis de Colegiul Reformat – Liceul Bolyai Farkas și își dorește ca după modernizarea respectivei clădiri să extindă numărul sălilor de clasă de școală primară ale Colegiului Reformat. Proiectul urma să fie (și va fi, la proxima ședință a Consiliului Local) înaintat spre aprobarea forului deliberativ de consilierul local UDMR Magyary Előd.

 

Ce spun artiștii plastici mureșeni

 

… în principal, le cer consilierilor târgumureșeni să se opună schimbului imobiliar (să respingă proiectul), susținând arta murșeană și amintind că în cei 40 de ani, în atelierele din strada Bolyai nr. 5 și-au desfășurat și își desfășoară activitatea de creație mulți artiști cunoscuți (Kemény Árpád, Romulus Feneș, Simon Endre, Victor Datu, Balázs Imre, Haller József, Adrian Chira, Gheorghe Mureșan, Ioan Șulea, Mariana Șerban, Nagy Dalma, Lucia Călinescu etc.) și că “toate atelierele au fost amenajate corespunzător actului de creație din bani proprii (n.red., ai artiștilor) și contractele au fost reînnoite pentru încă doi ani”.

 

De asemenea, artiștii mureșeni le reamintesc aleșilor că în acea clădire “au avut loc evenimente culturale memorabile: Galeria „Pivnița”, cu acțiunea „Interartist”, „Galeria B” acțiuni expoziționale permanente, Noaptea muzeelor, Atelierele deschise.

 

Președinta UAP Mureș (filială cu peste 110 membri din tot județul) a mai precizat: “Pe lângă faptul că este clădire patrimonială, este încărcată de multă istorie, fostă prefectură a orașului aici a fost condamnată una din ultimele vrăjitoare din Europa, astfel, exploatând acest dat istoric, am înființat „Arderea vrăjitoarei”, acțiune culturală expozițională, happening și ardere raku, desfășurată anual, ce are un impact însemnat asupra publicului. (…) La urma urmei gândiți-vă ce lăsăm moștenire urmașilor noștrii, CULTURA, produsele ei. Lăsați-ne aceste spații ca să putem să le creem.”.

 

Cătălin VISCHI

3 comments
  1. Reformatii deruleaza cele mai mari proiecte de restaurari a monumentelor istorice din oras (implicit investitii cu bani grei): Liceul Bolyai, Biserica din cetate, Biserica mica si Casa Teleki (sediul protopopiatelor Mures si Mures-Campie). Problema este lipsa comunicarii intre parti. Dupa 30 de ani de democratie cum poate un consilier local sa aiba un astfel de proiect fara instiintarea colegilor si in primul rand fara consultarea artistilor din localitate?

  2. Istoria fostei cladiri al prefecturii este si va ramane acelasi si atunci daca este locul desfasuririlor artistice sau va deveni scoala.Eventual va fi mult mai intretinuta decat acum.Intrebarea este insa ce se va intampla cu cladirea foarte frumoasa din str.Revolutiei?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare