AMATORISM – Cum e pe cale Reghin să piardă construirea unui stadion din bugetul național

INTENȚIE. Compania Națională de Investiții a solicitat administrației publice din Reghin identificarea unui teren pe care să construiască un stadion (bază sportivă) în contextul în care România este țară organizatoare a Campionatului European din 2020.

 

Abia la sfârșitul lunii trecute, aleșilor din forul deliberativ al urbei li s-a adus la cunoștină această solicitare, Adriana Roș, consilier în Compartimentul Achiziții Publice, Management de Proiecte din cadrul Primăriei Reghin, înștiințindu-i că se dorește “realizarea unei baze sportive în vederea organizării Campionatului European de anul viitor”, de CNI, dar că terenul trebuie să îndeplinească anumite condiții, în special de dimensiune a suprafeței, și că nu s-a reușit identificarea în Reghin a unei asemenea suprafețe.

 

Totuși, deși timpul presează, fiind greu de crezut că CNI va mai investi într-o bază sportivă pe care trebuie să o edifice de la zero, acum, la jumătatea anului, s-au luat în discuție două variante. Consilierul local Dragoș Cristian a avansat varianta terenului pe care trebuia să se construiască spitalul (variantă care a căzut la fel de repede cum s-a născut, primarul Maria Precup susținând că administrația unității medicale nu este de acord cu schimbarea amplasamentului), iar primarul Precup a sugerat pășunea de vis-a-vis de fosta Fabrica de Bere (în foto), aceasta urmând să fie “relocată”, dacă se poate (unii au zis că nu se poate).

 

Care e schepsisul cu Campionatul European

 

Prost informați, aleșii locali, începând să viseze că Reghin ar putea găzdui vreun meci din turneul final al Campionatului European 2020 (deși UEFA a stabilit, încă din 11 decembrie 2008, cele 13 stadioane pe care se va desfășura competiția, doar unul fiind din România, Arena Națională din București) s-au adâncit în vise (consilierul Győrfi Stefan: „La Apalina avem un teren gata făcut, de dimensiuni omologate”; consilierul Nagy András: „Trebuie să te gândești și la acces și la anumite condiții”; primarul Maria Precup: „Pentru Campionatul European exigențele sunt foarte mari, nu putem nici la terenul Metalul, suprafața necesară e foarte mare. Trebuie studiat cu atenție, domnule arhitect, să vă uitați un pic”).

 

Care este de fapt schepsisul cu aceste investiții în stadioane în vederea CE fotbal 2020? Conform angajamentelor față de UEFA, România s-a angajat să finalizeze patru stadioane. Pe unul dintre acestea, Arena Națională, urmând să desfășoare meciuri din faza grupelor și un meci din optimile de finală, iar celelalte trei (Steaua, Rapid și Arcul de Triumf) urmând să fie folosite pentru antrenamente.

 

Deci, nicio șansă  ca oriunde altundeva în afara Bucureștiului să se organizeze vreun meci oficial din CE 2020 (condițiile fiind stricte: aeroport, infrastructură hotelieră, parcări etc.).

 

Însă, în contextul în care CNI și-a anunțat disponibilitatea de a investi într-o bază sportivă în Reghin, în contextul în care acest gen de investiții sunt mari, greu (aproape imposibil de suportat din bugetul local, vezi ce s-a întâmplat cu anularea sărbătorii orașului și redirecționarea banilor către insuficientul buget de investiții), e o eroare administrativă majoră să nu profiți de oferta care ar duce la edificarea unui stadion nou. Iar cea mai simplă cale de a nu greși este să nu faci nimic. “N-am indentificat teren”…

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare