ANALIZĂ – Cum a evoluat economia județului Mureș și ce pondere a avut la PIB-ul național în ultimii 10 ani

FAPT. În anii ’90 devenise reflex pavlovian, repetată tâmpesc, ca un patefon stricat, întrebarea Ce-ai făcut în ultimii cinci ani? Adică ai mâncat niscaiva soia comunistă, sau ai fost un nomenclaturist/securist/favorizat al sorții? Asta era chintesența concluziei despre calitatea pregătirii unui cetățean.
Ne-am amintit de asta, fără nostalgii scoase din sertarul cu amintiri, c-am trecut de vârsta mentală a Oracolelor adolescentine, și ne-am propus să lămurim cum a evoluat economia județului Mureș în ultimul deceniu, luând în calcul pentru această analiză ponderea pe care a avut-o PIB-ul județean la PIB-ul național. Pentru poeți și „miserupiști”: PIB = Produsul Intern Brut (indicator macroeconomic care reflectă suma valorii de piață a mărfurilor și serviciilor destinate consumului final, produse în toate ramurile economiei în interiorul unei județ, în cazul nostru).
În 2008, județul Mureș a avut PIB 3,22 miliarde de euro, cu o pondere de 2,2% din PIB-ul național, ceea ce clasa județul pe locul 14 în privința aportului la „pușculița” României. Vă spun ceva trist: nu s-au schimbat prea multe în ultimii 10 ani. Deși în 2018 PIB-ul județului este estimat cu aproape 1 miliard de euro mai mult, ponderea la PIB-ul național este în scădere, cifrată la 2,14%.
Chiar dacă județul rămâne, conform prognozelor economice, și în acest an pe același loc 14 la nivel național, scăderea înregistrată în privința ponderii PIB-ului județean la cel național semnifică faptul că alte județe au înregistrat în această ultimă decadă creșteri mai mari decât Mureșul – vă ofer câteva exemple: Constanța + 3,8 miliarde de euro, Cluj + 3,2 miliarde de euro, Timiș + 2,7 miliarde de euro, Prahova + 2,1 miliarde de euro, Brașov + 2 miliarde de euro, Iași + 1,8 miliarde de euro, Maramureș a înregistrat în această perioadă o creștere de 1,3 miliarde de euro, în contextul în care în respectivul județ a dispărut principala ramură economică (mineritul), Arad și Sibiu + 1,2 miliarde de euro etc.
La nivel național, în ultimii 10 ani PIB-ul național a crescut cu 53,88 miliarde de euro (capitala ajungând la o pondere de aproape 25% din PIB-ul național).
Cătălin VISCHI