ANALIZĂ – Cum a evoluat economia județului Mureș și ce pondere a avut la PIB-ul național în ultimii 10 ani

0
476

FAPT. În anii ’90 devenise reflex pavlovian, repetată tâmpesc, ca un patefon stricat, întrebarea Ce-ai făcut în ultimii cinci ani? Adică ai mâncat niscaiva soia comunistă, sau ai fost un nomenclaturist/securist/favorizat al sorții? Asta era chintesența concluziei despre calitatea pregătirii unui cetățean.

 

Ne-am amintit de asta, fără nostalgii scoase din sertarul cu amintiri, c-am trecut de vârsta mentală a Oracolelor adolescentine, și ne-am propus să lămurim cum a evoluat economia județului Mureș în ultimul deceniu, luând în calcul pentru această analiză ponderea pe care a avut-o PIB-ul județean la PIB-ul național. Pentru poeți și „miserupiști”: PIB = Produsul Intern Brut (indicator macroeconomic care reflectă suma valorii de piață a mărfurilor și serviciilor destinate consumului final, produse în toate ramurile economiei în interiorul unei județ, în cazul nostru).

 

În 2008, județul Mureș a avut PIB 3,22 miliarde de euro, cu o pondere de 2,2% din PIB-ul național, ceea ce clasa județul pe locul 14 în privința aportului la „pușculița” României. Vă spun ceva trist: nu s-au schimbat prea multe în ultimii 10 ani. Deși în 2018 PIB-ul județului este estimat cu aproape 1 miliard de euro mai mult, ponderea la PIB-ul național este în scădere, cifrată la 2,14%.

 

Chiar dacă județul rămâne, conform prognozelor economice, și în acest an pe același loc 14 la nivel național, scăderea înregistrată în privința ponderii PIB-ului județean la cel național semnifică faptul că alte județe au înregistrat în această ultimă decadă creșteri mai mari decât Mureșul – vă ofer câteva exemple: Constanța + 3,8 miliarde de euro, Cluj + 3,2 miliarde de euro, Timiș + 2,7 miliarde de euro, Prahova + 2,1 miliarde de euro, Brașov + 2 miliarde de euro, Iași + 1,8 miliarde de euro, Maramureș a înregistrat în această perioadă o creștere de 1,3 miliarde de euro, în contextul în care în respectivul județ a dispărut principala ramură economică (mineritul), Arad și Sibiu + 1,2 miliarde de euro etc.

 

La nivel național, în ultimii 10 ani PIB-ul național a crescut cu 53,88 miliarde de euro (capitala ajungând la o pondere de aproape 25% din PIB-ul național).

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here