ANALIZĂ – Declin pe piața românească a zahărului: trei fabrici s-au închis, au mai rămas doar trei, dar nici cea din orașul mureșean Luduș nu se simte bine

ZAHĂR. În contextul în care două fabrici de zahăr au fost închise pe considerente de competitivitate (Lemarco din Urziceni – care producea marca Cristal – și Zahărul Oradea – care aparținea grupului german Pfeifer&Langen) iar una (Antrepriza Zahăr Bod, de lângă Braşov) a intrat în faliment, din cele 34 de fabrici de zahăr existente în anii 90, în România au mai rămas productive doar trei unități (cea din Roman – construită de francezi la sfârșitul secolului al XIX-lea – și Buzău, ambele aparținând grupului austriac Agrana, și cea din orașul mureșean Luduș, aparținând grupului francez Tereos).

 

Fabrica de Zahăr din Luduș (construită de francezi într-un singur an și dată în funcțiune în 23 august 1960) a fost cumpărată, în 2012, subsidiara din România a lui Tereos, cel mai mare producător de zahăr din Franţa și al patrulea la nivel mondial, de la Franco Roumanie de Sucrerie, subsidiară a grupului francez Sucreries du Marquenterre Group.

 

Francezii au mai deținut anterior participațiuni însemnate (50%) la Fabrica din Luduș, pe care le-au vândut în 2007 la Franco Roumanie de Sucrerie. Practic, după cinci ani, au cumpărat fabrica pe care o vânduseră. Fabrica procesează zahăr din sfeclă de zahăr şi zahăr brut din trestie, producea 34.000 tone de zahăr pe an, era aprovizionată prin contracte cu aproximativ 500 de agricultori și în acel an a înregistrat un profit net de 30,5 milioane de lei.

 

În urma retragerii de piața zahărului românesc a 50% dintre competitorii direcți (a căror cotă de piață depășea 30%), s-ar putea crede că cei rămași se vor dezvolta mai mult. Din păcate, și în acest caz ca și în multe altele similare din economia românească, semnalul e rău-prevestitor: se apropie sfârșitul unei alte industrii românești, cea a producției de zahăr.

 

Din 2013 încoace, în ultimii cinci ani ani, a început declinul, francezii care dețin fabrica din orașul mureșean Luduș raportând doar în primul an de la achiziție profit (unul de trei ori mai mic decât atunci când preluaseră fabrica, de doar 9,4 miliane de lei), ultimii patru ani firma închizând pe pierdere. Anul trecut, de pildă, pierderea înregistrată de Tereos România SA (proprietarul Fabricii de Zahăr din Luduș) a fost de 13,8 milioane de lei, în contextul în care, din 2016 încoace cifra de afaceri a depășit 210 milioane de lei (238 de milioane de lei în 2016 și 218 milioane de lei în 2017).

 

Tot anul trecut, în primăvară, Tereos l-a înlocuit pe managerul  Philippe Roux (51 de ani) – transferat în vara anului 2016 de la fabrica Teoros din Sao Paulo (Brazilia) – cu Didier Francis Corfa (62 de ani), directorul industrial al companiei-mamă. La fabrica de zahăr din Luduș lucrează, în medie, 200 de angajați.

 

Cătălin VISCHI

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare