Atenție la mâncarea rămasă în frigider după Sărbători: Riscuri și sfaturi de siguranță alimentară

ALIMENTAȚIE. Cu finalul sărbătorilor, mulți dintre noi se confruntă cu provocarea de a gestiona mâncarea rămasă în frigider. Totuși, puțini sunt conștienți de riscurile la care se expun consumând alimente păstrate prea mult timp. Salatele cu maioneză sau piftia pot deveni periculoase, avertizează specialiștii, iar camerele de gardă sunt aglomerate cu pacienți cu toxiinfecții alimentare severe.

Un experiment pentru a testa durabilitatea unor preparate tradiționale, cum ar fi salata de beouf, piftia și sarmalele, păstrate în frigider la o temperatură de 6 grade Celsius a relevat următoarele rezultate.

După cinci zile, produsele au fost supuse unor analize, iar verdictul dat de directorul Institutului de Cercetări Alimentare a fost unul crucial. Salata de beouf părea în continuare acceptabilă, însă piftia prezenta un aspect tulbure, semn că se alterase.

Testul gustului și mirosului a relevat că piftia a trecut examenul, dar salata de beouf nu a putut fi consumată din cauza unui miros și gust modificat, indicând un proces de fermentație nespecific produsului. Aceasta a fost o confirmare a pericolului pe care îl reprezintă păstrarea unor astfel de preparate la frigider pentru o perioadă prea îndelungată.

Avertismentul specialiștilor este clar: consumul de alimente alterate poate duce la toxiinfecții alimentare severe, cu consecințe fatale în unele cazuri. Medicii din camerele de gardă se confruntă cu o presiune mai mare în această perioadă din cauza îmbolnăvirilor cauzate de alimente alterate.

Pentru a evita astfel de situații, directorul Institutului de Cercetări Alimentare oferă câteva sfaturi importante. Utilizarea ouălor de găini crescute în curte, nu în ferme industriale, poate prelungi durabilitatea salatei de beouf. Adăugarea mai multei zeamă de lămâie în maioneză poate încetini procesele de oxidare și alterare ale mâncării.

De asemenea, se recomandă ca toate ingredientele din salate să fie tratate termic sau să fie bine spălate. Igiena în gospodărie joacă un rol crucial, iar produsele crude nu ar trebui să intre în contact cu cele preparate termic pentru a evita contaminarea. Carnea proaspătă trebuie manevrată cu precauție pentru a preveni riscul de contaminare.

În concluzie, atenția la siguranța alimentară este esențială după sărbători, iar cunoștințele corecte privind manipularea și păstrarea alimentelor pot preveni riscurile legate de consumul de produse alterate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare