Bienala Națională de Arhitectură: Celebrând creșterea unității în arhitectură și proiecte Efemere
ARHITECTURĂ. Bienala Națională de Arhitectură, un eveniment de prestigiu din calendarul profesional al arhitecților români, a ajuns la o nouă ediție de succes. Organizată din doi în doi ani de Uniunea Arhitecților din România încă din 1994, Bienala își propune să aducă laolaltă lumea arhitecturii, să pună în valoare inovația și să încurajeze unitatea în această comunitate creativă. Tema acestei ediții, „Arhitectura se face împreună”, subliniază importanța colaborării și a creării unui spațiu public funcțional pentru toți.
Târgu Mureș a fost gazda secțiunii „Efemer”, care a expus și premiat proiecte care se remarcă prin punerea în valoare a artei în arhitectură și dezvoltarea mediului construit. Aceste proiecte au avut ca scop atragerea atenției asupra valorilor culturale neglijate și promovarea unei implicări mai active a publicului în proiectele arhitecturale.
Cele mai bune proiecte din secțiunea „Efemer” au fost premiate într-o ceremonie specială care a avut loc pe 14 octombrie, în sala festivă a UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureș.
Bienala Națională de Arhitectură, sub motto-ul „Împreună – Together,” a fost organizată timp de două zile (13-14 octombrie) și a adunat cele mai reprezentative proiecte din ultimii doi ani în România.
Curatorul expoziției-concurs de la Târgu Mureș, arh. Angela Kovács, a subliniat importanța evenimentului și a parteneriatului cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade”.
Conceptul de „împreună” în arhitectură se referă la necesitatea colaborării dintre arhitecți, specialiștii din domeniul construcțiilor și beneficiari pentru a crea spații publice funcționale și estetice care să răspundă nevoilor comunității. „Efemer,” tema acestei ediții, se concentrează asupra proiectelor arhitecturale cu impact care pot fi de scurtă durată, dar care aduc un aport valoros în domeniul construcțiilor.
Juriul format din arhitecți români și spanioli a evaluat cele 44 de proiecte prezentate la Bienala de la Târgu Mureș, iar în cadrul galei de premiere, au fost evidențiate următoarele proiecte:
Premiul revistei Arhitectura a fost acordat proiectului „Garaj deschis/ Open garage” din București, realizat de Alex Axinte, Iris Șerban, Bogdan Iancu, Anca Niță, Ioana Irinciuc, Mihaela Stoean, Ioana Iordache, Irina Botezatu, Diana Culescu, Ioana Tudora.
Premiul secțiunii a fost acordat ex aequo proiectelor „Perimetru de Solidaritate” de pe Bulevardul Carol din București, realizat de Atelier Ad Hoc Arhitectură / Comunitate (arh. George Marinescu și arh. Maria Daria Oancea), și „Pepiniera. 1306 plante pentru Timișoara” din Piața Victoriei din Timișoara, realizat de Maio Architects (Anca Teslevici, Alexandra Trofin, Ema Cristescu, Georgiana Spiridon, Antoniu Sicra).
A fost acordat și un premiu special pentru excepționala valorizare a patrimoniului pentru proiectul „După sculptură/ Sculptură după” din Cazarma U din Timișoara, realizat de Attila KIM Architects (Attila Kim și Adina Marin).
Această ediție a Bienalei Naționale de Arhitectură a demonstrat încă o dată creativitatea și inovația în arhitectură, precum și importanța colaborării în acest domeniu esențial pentru dezvoltarea spațiului public și a comunității.