BUGET – 193 de milioane de euro pentru a reduce rata abandonului școlar

EDUCAȚIE. Ministerul Educației și inspectoratele școlare județene au semnat 42 de acorduri care acoperă măsuri care vizează reducerea ratei abandonului școlar.
În baza acordurilor semnate pe 3 august, inspectoratele județene vor sigila acorduri de finanțare cu 1.415 școli care au avut proiectele aprobate. Suma totală eligibilă pentru prima rundă a Programului național de reducere a abandonului școlar (PNRAS) este de 965,3 milioane lei (193 milioane euro), a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Finanțarea acoperă cheltuielile cu serviciile (maximum 15% din valoarea totală a grantului); cheltuieli cu salariile (maximum 15% din valoarea totală a grantului); cheltuieli pentru evenimente și excursii (maximum 15% din valoarea totală a grantului); cheltuieli cu formarea cadrelor didactice (maximum 5% din valoarea totală a grantului); echipamente și software (minim 20% – maxim 25% din valoarea totală a grantului); cheltuieli pentru mici lucrări de renovare și mobilier (maximum 10% din valoarea totală a grantului); cheltuieli pentru bunuri și servicii, în special asigurarea unei mese calde (maximum 35% din valoarea totală a grantului); și cheltuieli cu subvenții, ajutoare și premii (maximum 10% din valoarea totală a grantului).
Programul național de reducere a abandonului școlar este finanțat prin Programul de recuperare și reziliență al țării. Se adresează școlilor publice din zone defavorizate cu risc mediu și ridicat de abandon școlar.
În 2021, 15,3 % dintre tinerii din România cu vârsta cuprinsă între 18-24 de ani, au părăsit timpuriu educația și formarea, potrivit datelor Eurostat. În UE, media a fost de 9,7 %.
Cei care părăsesc timpuriu educația sunt cei care au absolvit cel mult învățământul secundar inferior și nu sunt implicați în educație sau formare ulterioară.