Classroom of school

BUGET – 193 de milioane de euro pentru a reduce rata abandonului școlar

EDUCAȚIE. Ministerul Educației și inspectoratele școlare județene au semnat 42 de acorduri care acoperă măsuri care vizează reducerea ratei abandonului școlar.
 
În baza acordurilor semnate pe 3 august, inspectoratele județene vor sigila acorduri de finanțare cu 1.415 școli care au avut proiectele aprobate. Suma totală eligibilă pentru prima rundă a Programului național de reducere a abandonului școlar (PNRAS) este de 965,3 milioane lei (193 milioane euro), a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
 
Finanțarea acoperă cheltuielile cu serviciile (maximum 15% din valoarea totală a grantului); cheltuieli cu salariile (maximum 15% din valoarea totală a grantului); cheltuieli pentru evenimente și excursii (maximum 15% din valoarea totală a grantului); cheltuieli cu formarea cadrelor didactice (maximum 5% din valoarea totală a grantului); echipamente și software (minim 20% – maxim 25% din valoarea totală a grantului); cheltuieli pentru mici lucrări de renovare și mobilier (maximum 10% din valoarea totală a grantului); cheltuieli pentru bunuri și servicii, în special asigurarea unei mese calde (maximum 35% din valoarea totală a grantului); și cheltuieli cu subvenții, ajutoare și premii (maximum 10% din valoarea totală a grantului).
 
Programul național de reducere a abandonului școlar este finanțat prin Programul de recuperare și reziliență al țării. Se adresează școlilor publice din zone defavorizate cu risc mediu și ridicat de abandon școlar.
 
În 2021, 15,3 % dintre tinerii din România cu vârsta cuprinsă între 18-24 de ani, au părăsit timpuriu educația și formarea, potrivit datelor Eurostat. În UE, media a fost de 9,7 %.
 
Cei care părăsesc timpuriu educația sunt cei care au absolvit cel mult învățământul secundar inferior și nu sunt implicați în educație sau formare ulterioară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare