Sorin Megheșan și clădirea istorică în care se află sediul Primăriei Târnăveni

BUGET PUBLIC – Administrația din Târnăveni scoate 320.000 de euro din „pușculița” urbei pentru reabilitarea energetică a sediului Primăriei

INVESTIȚIE. Sediul Primăriei din Târnăveni, monument istoric de importanță locală (de categorie B), este situat în centrul urbei, în Piața Primăriei, și e compus din trei corpuri construite, clădirea principală fiind edificată între anii 1902-1924, iar celelalte, în 1985 și 2007.

 

În procesului verbal al Comisiei tehnico-economice a Primăriei Târnăveni (prezidată chiar de primarul Sorin Megheșan), redactată într-o aproximativă limbă română și cu grave greșeli gramaticale, se precizează că „în decursul celor 100 de ani nu s-au desfășurat lucrări de eficientizare energetică, politicile vremurilor nu aveau această prioritate”. Să răsuflăm ușurați, așadar, pentru că, pe această cale, am aflat că la 1902 nu exista preocupare pentru montajul termopanelor (care au apărut în anul 1930) sau al centralelor termice.

 

În fine, revenim la investiție, necesară, fără îndoială, pentru că, bine efectuată, ar reduce semnificativ cheltuielile cu gazul metan și energia electrică – tocmai de aceea n-am înțeles forțarea motivației cu argumente hilare (de altfel, bănuiesc că pentru orice om „cu scaun la cap” e suficient argumentul că subsolul clădirii e inutilizabil, din cauza infiltrațiilor de apă și a igrasiei). Timp de 24 de luni (până în 2019), se vor investi echivalentul a 320.000 de euro (pentru statisticieni, contabili și alți interesați, valoarea exactă este 1.485.840,03 lei – include TVA) – conform documentației tehnico-economice întocmite de un sereleu din Tîrgu Mureș (Pro Design Construct).

 

Ce se face cu acești bani? Se reface instalația electrică,se recompartimentează, se adaugă tavane false, se înlocuiește tâmplăria și acoperișul, se izolează podul, se retencuiește… lucrări normale la o clădire veche. A mai existat un scenariu investițional, de 276.000 de euro, însă aleșii din Târnăveni au optat pentru varianta mai scumpă (probabil și mai eficientă).

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare