CAI VERZI – În locul clădirii vechiului transformator Electrica de pe Platoul Cornești, Primăria vrea să facă… observator astronomic cu planetariu

GLUMA DE MUREȘ. Știu, am putea, măcar câteodată și musai în timpul în care prestăm muncă plătită din bani publici, să fim puțin serioși. Am putea. N-o facem mereu. Iată o mostră. Cea mai recentă (din păcate, nu e o glumă, e un fapt 100% real).

 

Mircea Moldovan, șeful SPUM (Serviciul Public de Utilităţi Municipale) din Primăria Tîrgu Mureș, a fost obligat (sper, pentru că astfel mai păstrăm prezumția că nu are alterat simțul ridicolului), sub amenințarea fierului înroșit, să semneze o hârtie prin care le cere consilierilor municipali să aprobe indicatorii tehnico-economici pentru constuirea în oraș a unui… “observator astronomic cu planetariu”.

 

Ar costa, zice șeful SPUM, citând (probabil) un studiu de fezabilitate făcut nimeni nu știe de cine, dar nicidecum de un specialist în tehnică astonomică, vreo 125.000 de euro (construcția și achiziția dotărilor tehnice), în total proiectul ăsta fantasmagoric fiind de 137.000 de euro. SPUMa mării. Sau a cerului. Bine, acum puteți râde.

 

Ce vor să facă

 

Vin din orașul în care s-a construit primul planetariu public din România (deschis la 1 iulie 1969) – până anul trecut era și singurul planetariu public din Transilvania -, care în istoria sa de aproape 50 de ani a primit mult peste 1 milion de vizitatori și care și în acest moment este cel mai modern planetariu public din România.

 

Evident, îi cunosc pe specialiștii de acolo (de la Complexul Astronomic Baia Mare), oameni cu o probitate și o expertiză profesională desăvârșită, și, înaintea înșiruirii acestor litere, am vorbit cu ei despre proiectul serviciului Primăriei Tîrgu Mureș, pentru argumente suplimentare din punct de vedere economic și tehnic. Am râs împreună. Ș-am zis să nu râdem singuri, ci să-mpărtășim cu dumneavoastră fantasmele de tip meșterul Manole (cel care ce visa noaptea vroia să pună-n practică ziua). Deci…

 

Conform proiectului, probabil stând așa la o bere pe terasa de la Căsuța din Pădure – pe care primarul Florea a prezentat-o la inaugurare ca pe un fel de cofetărie unde se va servi cel mult sirop natural 🙂 -, cei din Primărie au observat că imobilul care adăpostea vechiul transformator al Electrica de pe Platoul Corneşti a fost dezafectat. Și uite așa, de la această observație pertinentă, zice șeful SPUM, “a apărut oportunitatea amenajării acesteia, atât pentru asigurarea activităţilor cu caracter recreativ şi de sporturi de masă, cât şi construirea unui observator astronomic cu un planetariu pe infrastructura existentă”.

 

N-am înțeles ce legătură are un “observator astonomic cu planetariu” cu sporturile de masă – că n-are! -, dar am renunțat de ceva vreme să-ncerc să mai pătrund în meandrele sinapselor celor care mimează că gândesc strategii pentru dezvoltarea orașului. Revenind la proiect, “se propune atât amenajarea spaţiului pentru aceste funcţiuni cât şi achiziţionarea dotărilor: lunetelor şi telescopului”.

 

Pentru SPUM: ce înseamnă un planetariu

 

Conform structurării funcționale, la parterul “observatorului astonomic cu planetariu” de pe Platoul Cornești din Tîrgu Mureș s-ar construi grupuri sanitare, terasă şi spaţiu tehnic, la etaj s-ar construi planetariul, iar pe terasa circulabilă va fi amplasat observatorul astronomic şi punctele de observare cu telescopul. Toate astea ar costa 641.500 lei (echivalentul a peste 137.000 de euro) din care construcția și motajul ar fi 579.854 lei (echivalentul a 124.432 de euro).

 

Proiectul n-are atașat studiul tehnico-economic, cu evidențierea defalcată a cheltuielilor, însă evident e făcut din pix de o persoană care n-a văzut în viața ei un planetariu altfel decât la tv sau în poze și care nici măcar n-a cerut părerile unor specialiști în domeniu. Care-i hiba proiectului? Lipsește un 0. Adică investiția este subevaluată financiar de 10 ori.

 

Cu banii din proiect se poate face un observator astronomic (pentru că ăsta-l poți face și pe câmp, îți montezi telescopul sau luneta și observi stelele) ceva mai bine dotat decât al unui amator în apartamentul de la bloc. Despre planetariu, care e cu totul altceva decât un observator astronomic, nici nu poate fi vorba. Costă mai mult decât toată suma estimată a proiectului celor de SPUM.

 

De pildă, prin 2014, Complexul Astronomic Baia Mare și-a schimbat proiectorul stelar (acesta este de fapt planetariul și este un instrument care simulează un cer strălucitor, cu peste 5.000 de stele ce pot fi proiectate în interiorul cupolei printr-un sistem optico-mecanic constituit din 31 de elemente, fiecare proiectând câte o parte a cerului). Aveau un proiector stelar Zeiss Skymaster ZKP-1 care data din 1969 și l-au înlocuit cu un ZKP4 (proiector asistat digital, cu tehnologie LED, care oferă cea mai mare claritate a câmpului stelar). Numai aparatul a costat peste 300.000 de euro în condițiile în care a fost cumpărat fără dotări complete (ar fi costat peste 500.000 de euro).

 

Bine, acesta este prețul unui singur aparat (obligatoriu pentru un planetariu). Să spunem (în lipsa proiectului) că nu a fost prevăzută o cupolă rotativă funcţională, ci un acoperiș culisabil (că doar nu deschizi geamul să observi stelele). Mai adăugați restul instrumentelor necesare unui observator (în Baia Mare, tehnica astronomică cuprinde telescop Cassegrain, lunetă ecuatorială de 80/1200, luneta de 63/840, luneta tip refractor apocromat cu un diametru de 127 mm, telescop Meade LX90 cu un diametru de 254 mm și alte “mărunțișuri” (retroproiector, proiector video etc.).

 

Concluzie

 

Revenind la proiectul transformării clădirii dezafectate de Electrica în observator astronomic cu planetariu – care-i o gaură neagră generatoare de pierderi inclusiv în Baia Mare, unde vin zilnic autocare întregi de vizitatori -, cu suma anunțată pentru investiție se poate face cel mult un observator astronomic simplu, cu o lunetă și un telescop. Un soft, dacă-i să-mplinim un moft. Pentru că asta ar fi: ceva de jucărie, de amuzament, de recreere. Atât. Pentru performanță, ziceam, citând experții în domeniu, lipsește un 0.

 

La final o dilemă: în urmă cu ceva vreme (nu foarte multă), Primăria a anunțat o investiție de 400.000 de euro într-o crâșmă pe Platoul Cornești. Cum se poate gândi cineva, din aceeași instituție, că un planetariu costă mai puțin decât o cârciumă? Lipsa de informare te poate arunca în derizoriu. Sper, pentru binele bugetului orașului, că au anunțat acest proiect doar așa, de fațadă, pentru a aplauda pinguinii electori că “uite, vezi ce idee bună, ce fapte mărețe vor să facă!”. Și apoi să-l arunce-ntr-un sertar, ca pe atâtea altele. Că unii au memoria scurtă. Până la urnele de vot, uită.

 

Cătălin VISCHI

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare