Daroczi Lorand și Valentin Hoța

CAMPIOANA MONDIALĂ – România, cu doi piloți mureșeni în lot, merge la Campionatul Mondial de Acrobație cu Planorul pentru a-și apăra titlul mondial

PLANORISM ACROBATIC. Piloții de planor Daroczi Lorand și Valentin Hoța de la Aeroclubul „Elie Carafoli” Târgu Mureș vor reprezenta România la a XI-a ediție a Campionatului Mondial de Acrobație cu Planorul, eveniment organizat la Leszno (Polonia), în perioada 28 iulie – 6 august 2021, sub egida FAI (Fédération Aéronautique Internationale – federația mondială de sporturi aeronautice). România este campioană mondială en-titre la zbor acrobatic cu planorul, titlu cucerit la ediția din 2019 (ediția din 2020 a fost anulată din cauza pandemiei de COVID-19).

 

Practic, jumătate din echipa națională a României, antrenată de Cristi Iorgov (de la Aeroclubul Caransebeș), este formată din piloți care activează la aeroclubul județului Mureș – pe lângă piloții Daroczi și Hoța, din lotul național mai fac parte pilotul băimărean Octav Alexan, vicecampion mondial en-titre la individual – cel mai bun rezultat din istoria planorismului acrobatic românesc – și pilotul clujean Gal Zsolt.

 

Aceasta este cea de-a șasea participare la un campionat mondial (din cele 10 desfășurate până acum) a echipei naționale de zbor acrobatic cu planorul a României (prima participare a fost în 2015), timp în care a câștigat trei medalii: două medalii de bronz (în 2017 și 2018) și una de aur (la ultima ediție, în 2019). Ultimele stagii de pregătire a Lotului național de acrobație cu planorul s-au desfășurat la Aeroclubul „Elie Carafoli” Târgu Mureș.

 

Piloții mureșeni, Daroczi și Hoța

 

Lorand Daroczi (născut în Baia Mare, unde și-a început activitatea de zbor cu planorul în anul 2001) este pilot-instructor şi comandant al Aeroclubului „Elie Carafoli” Târgu Mureș, fiind o prezență constantă în lotul național al României. La campionatele mondiale a obținut următoarele rezultate:

 

* 2014 – Toruń (Polonia): locul 32 (a fost prima ediție la care au participat doi piloți români, celălalt pilot fiind clujeanul Ciprian Lupaș, locul 12 – România nu a participat și la întrecerea pe echipe, pentru că regulamentul prevede cumulul punctelor a 3 piloți);

 

* 2015 – Zbraslavice (Cehia): locul 10 (a fost cea mai bună clasare a unui pilot român și a fost prima ediție în care România a participat și pe echipe, obținând locul 5 – a fost devansată de Polonia, Cehia, Elveția și Germania);

 

* 2016 – Matkópuszta (Ungaria): locul 24 (pe echipe, România s-a clasat pe locul 5 echipe, fiind devasantă de Ungaria, Polonia, Italia și Suedia);

 

* 2017- Toruń (Polonia): locul 16 (pe echipe România s-a clasat pe locul 3, fiind devansată de Polonia și Franța);

 

* 2018 – Zbraslavice (Cehia): locul 10 (cea mai bună clasare a unui pilot român – pe echipe, România s-a clasat pe locul 3, fiind devansată de Cehia și Polonia);

 

* 2019 – Deva (România): locul 6 (a doua clasare a unui pilot român și a treia din toate timpurile – pe echipe, România a ocupat locul 1, devansând Franța și Germania și devenind campioană mondială).

 

Valentin Hoța este pilot la Aeroclubului „Elie Carafoli” Târgu Mureș și este la cea de-a treia participare la un campionat mondial. La precedentele participări a obținut următoarele rezultate: locul 22 în 2016 (a doua clasare a unui pilot român) și locul 12 în 2017 (a doua clasare a unui pilot român).

 

Cum se desfășoară Campionatul Mondial

 

Zborul acrobatic durează 4-5 minute. Programul de figuri acrobatice prestabilit se execută la verticala unui pătrat cu latura de 1 kilometru, marcat pe sol cu nişte panouri albe, care se proiectează imaginar, pe verticală, într-un cub. Arbitrii stau pe margine la o distanţă care le permite să vadă foarte bine evoluţia fiecărui planor. Se dă notă pe fiecare figură acrobatică şi pe programul în ansamblu.

 

Participanții la competiție se întrec în șase probe (care stabilesc clasamentul individual) şi pe echipe la clasele Advanced şi Unlimited (echipa României concurează doar la clasa Advanced). În clasamentul pe echipe se iau în calcul punctajele obținute de primii trei sportivi din fiecare echipă. Echipa României zboară pe planoare de înaltă acrobație MDM -1 FOX.

 

Locul de desfășurare a celei de-a XI-a ediții Campionatului Mondial de Acrobație cu Planorul, Aeroportul Leszno, este considerat unul dintre cele mai bune din lume, având spațiu deschis pe trei laturi, flancat de 120 de hectare de câmpuri întinse, care fac zborul sigur și confortabil – de altfel, Leszno este singurul oraș care a găzduit campionatele mondiale de acrobație cu planorul de 4 ori (1958, 1968, 2003 și 2014), acum fiind gazdă pentru a cincea oară.

 

Foto planor: @ Adrian Cantor

 

Andrei TUDORAN

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare