Ce fenomene astronomice vor avea loc în 2023

FENOMENE ASTROLOGICE. Dintre fenomenele astronomice care vor avea loc în cursul anului curent, patru vor fi eclipse. Astfel, începând cu luna aprilie și culminând cu octombrie, se vor produce două eclipse de Soare și două de Lună, fiecare cu particularitățile ei. Din păcate, doar eclipsele lunare vor putea fi observate și de pe teritoriul României, alături de alte 18 fenomene astronomice, informează site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București
Observatorii cerului din țara noastră vor putea vedea două eclipse, ambele de Lună. Prima dintre acestea se va produce pe 5 mai şi va fi una prin penumbră, un fenomen mai puţin spectaculos. Va fi vizibilă spre orizontul estic, la răsăritul Lunii, în jurul orei 20:30.
Cea de-a doua eclipsă lunară ce va putea fi văzută de pe teritoriul țării noastre va avea loc pe 28 octombrie şi va fi una parţială. Aceasta va avea o acoperire mică, de circa 12%, iar magnitudinea eclipsei va fi de 0,122. Faza maximă a acestei eclipse parţiale lunare va fi la ora 23:14.
Prima eclipsă de Lună va avea loc în seara zilei de 5 mai și va fi una prin penumbră. Acest tip de eclipsă lunară se produce atunci când Luna trece în umbra exterioară a Pământului și devine doar puțin mai întunecată, fiind dificil de observat chiar și cu un telescop. Asta înseamnă că Luna va fi acoperită în timpul evenimentului astronomic de penumbra Pământului, conul de umbră al Terra neatingând suprafața selenară. Partea nordică a Lunii va deveni mai întunecată decât cea sudică. Eclipsa va debuta în jurul orei 20:30 și va dura în jur de două ore.
Cea de-a doua eclipsă de Lună care va putea fi observată și de pe teritoriul României va fi una parțială. Eclipsa va avea loc în noaptea de 28-29 octombrie, însă de această dată conul de umbră al Pământului va acoperi circa 12 % din discul lunar. Deși nu este o eclipsă parțială foarte mare, va fi mult mai spectaculoasă decât cea prin penumbră. În acest caz va exista și o eclipsă penumbrală slabă de Lună, care va fi vizibilă timp de circa o oră de fiecare parte a eclipsei parțiale lunare. Fenomenul va începe în jurul orei 21:00, iar durata totală a acestei eclipse de Lună va fi de 4 ore și 25 de minute, urmând să se încheie în jurul orei 1:30.
Citește întreg articolul aici.