CERCETARE – Arheologii maghiari explorează câmpul de luptă de la Albeşti, unde ar fi murit poetul Petőfi Sándor
ARHEOLOGIE. Muzeul Literaturii „Petőfi” din Budapesta și Institutul şi Muzeul de Istorie Militară al Ministerului Apărării din Ungaria au semnat au acord de cooperare pentru explorarea arheologică a câmpului de luptă din comuna mureșeană Albești, limitrofă cu municipiul Sighişoara.
Bătălia de la Albești, cunoscută și sub denumirea Bătălia de la Sighișoara, a fost o luptă majoră din timpul Revoluției Maghiare de la 1848-1849 și a avut loc la 31 iulie 1849 între Armata Revoluționară Maghiară, susținută de un grup de voluntari polonezi sub comanda generalului Józef Bem, și Corpul V al Armatei Ruse, comandat de generalul Alexander von Lüders, sprijinit de câteva unități austriece conduse de generalul Eduard Clam-Gallas.
Bătălia a fost câștigată de către armata ruso-austriacă și se presupune că poetul și eroul național maghiar Petőfi Sándor (foto portret dreapta) ar fi murit pe câmpul de luptă, deși trupul său nu a fost niciodată găsit. Directorul general al Muzeul Literaturii „Petőfi” din Budapesta, Szilárd Demeter, citat de agenția de presă MTI, a subliniat că respectiva zonă nu a fost niciodată cercetată cu metodele arheologice moderne și că rezultatele cercetării vor fi prezentate în publicaţii şi expoziţii comune de către cele două muzee.
În 2018, la iniţiativa Muzeul Literaturii „Petőfi” din Budapesta au fost începute cercetările pe locul bătăliei, deocamdată doar cu caracter de evaluare arheologică. Balázs Polgár, arheologul Institutului şi Muzeului de Istorie Militară, a afirmat că scopul principal al cercetării de anul trecut a fost acela de a se constata dacă pot fi investigate punctele topografice importante ale bătăliei, respectiv stabilirea nivelului de contaminare cu metale ale sitului.
În prima fază, s-a cercetat presupusul loc de amplasament al flancului stâng al armatei maghiare și, pe parcursul a două zile, cu ajutorul detectorului de metale, au fost descoperite 19 obiecte, în principal obiecte de artilerie şi muniţie pentru arme de foc manuale, accesorii vestimentare şi piese numismatice. În acest an, se dorește descoperirea locului din pădurea unde s-au confruntat flancul stâng al armatei maghiare şi flancul drept al armatei ruseşti.
Liviu DAMIAN