CONFIRMARE OFICIALĂ – Amenajarea Platoului Cornești de către Primăria Târgu Mureș s-a făcut prin încălcarea legii, cu complicitatea silvicilor locali
CONTROL. Platoul Cornești, situat pe un fond forestier în suprafață de 850 de hectare aflate în proprietatea Primăriei Târgu Mureș și administrarea Ocolului Silvic Târgu Mureș, a fost amenajat prin încălcarea legii, cu complicitatea silvicilor locali, care au falsificat datele privind amenajamentul silvic. Aceasta este concluzia celui mai înalt oficial al statului în privința spețelor silvice, respectiv a ministrului Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș. Speța a fost semnalată de msnews încă de la începutul lunii decembrie 2018 (detalii AICI și AICI).
Ministrul Deneș a venit într-un control neanunțat la Ocolul Silvic Târgu Mureș, însoţit de directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, George Mihăilescu, şi de reprezentanţi ai Gărzii Forestiere Braşov, pentru a verifica la fața locului modul în care s-a întocmit, recepţionat şi avizat amenajamentului silvic al municipiului Târgu Mureş, constaând grave încălcări a legislației.
Respectiv, “datele scriptice prezentate de reprezentaţii Ocolului Silvic Târgu Mureş nu concordă cu realitatea, iar amenajamentul silvic întocmit şi transmis spre aprobare nu este conform cu situaţia existentă în teren”.
De asemenea, s-a constatat că de-a lungul timpului, inclusiv în ultimii ani, au fost efectuate de Primăria Târgu Mureş mai multe amenajări, inclusiv în zona Grădinii Zoologice, cu afectarea fondului forestier naţional, fără a fi evidenţiate în amenajamentul silvic și fără a se respecta legislaţia referitoare la schimbarea categoriei de folosinţă a terenului şi regimul scoaterilor din fondul forestier naţional cu realizarea compensărilor prevăzute de lege.
Prin respectivele amenajări dispuse de instituția condusă de primarul Dorin Florea “a fost afectată o suprafaţă de fond forestier de aproximativ 22 de hectare şi s-a constatat reducerea fondului forestier cu o suprafaţă de 3,7 hectare”. Neregulile grave comise de proprietarul fondului forestier, Primăria Târgu Mureș, au fost observate în urma analizei hărţilor satelitare care prezentau situaţia la momentele 2010 respectiv 2018 și care prezenta diferenţe în fondul forestier, fapt care l-a determinat pe ministrul Deneș să refuze semnarea ordinului de avizare a amenajamentului silvic.
Ministrul Deneş a dispus ca în perioada imediat următoare Corpul de Control al ministrului să facă un control tematic din care să rezulte suprafaţa de fond forestier afectată, precum şi măsurile care se impun pentru intrarea în legalitate. De asemenea, s-a dispus refacerea lucrărilor de amenajare astfel încât să reflecte realitatea din teren şi să permită aprobarea de către Ministerul Apelor şi Pădurilor a amenajamentului silvic aflat în proprietatea municipiului Târgu Mureş.
Cătălin VISCHI