Contribuție de 4 lei pe an pentru Trenul Metropolitan Mureș

TRANSPORT. La începutul acestui an a fost înființată asociația ADI Transport Public Feroviar cu scopul de a conecta 14 unități administrativ-teritoriale de pe ruta Luduș-Reghin, în total peste 70 de km de calea ferată.

Zilele trecute, Consiliul Local din Târgu Mureș a decis cuantumul contribuției și cotizației pentru fiecare cetățean, în total peste 660.000 de lei pentru acest an.

Pentru a deveni eficientă o astfel de linie de transport feroviar e nevoie de modernizarea structurii feroviare existent, dar și de noi trenuri, precizează primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán:

Municipiul Târgu Mureș în calitate de asociat, membru fondator la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară are o contribuție în numerar în valoare de 200.0000 de lei anual. Tot în ședința de CL s-a aprobat cotizația pe anul 2023 care va fi plătită către asociație pentru tren metropolitan, în cuantum de 4 lei pe an per locuitor. Asociația deja operează și putem depune solicitări pe dezvoltarea infrastructurii feroviare pentru modernizarea căii ferate și a stațiilor, respectiv pentru achiziția de echipamente, trenuri…”

Transportul pe calea ferată va avea numeroase avantaje, mai spune primarul din Tg.Mureș, Soós Zoltán:

”Avantajele unei linii de tren metropolitan sunt multiple, mai ales dacă ne uităm la traficul de dimineață. Este foarte important ca acest serviciu să devină cât se poate de repede o realitate și transportul feroviar să devină soluția alternativă de transport public local care reduce și numărul de mașini în trafic. De asemenea, va duce și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Nu în ultimul rând, călătoriile cu trenul pot fi mai ieftine.”

Localitățile asociate în cadrul ADI Transport Feroviar sunt Luduș, Iernut, Ungheni, Târgu Mureș, Reghin, precum și comunele Bogata, Cristești, Cuci, Ernei, Gornești, Ogra, Petelea, Sângeorgiu de Mureș și Sânpaul.

Înființarea ”Trenului metropolitan Mureș” va duce și la eficientizarea circulației către obiective importante ale județului Mureș, cum ar fi Parcul Industrial Mureș, Aeroportul Internațional ”Târgu Mureș” și Autostrada ”Transilvania”.

 

 

sursa radiomures.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare