CORUPȚIE – DNA și starea corupției în Mureș în anul 2018: inculpați, vinovați, achitați – Bonus: câte telefoane au fost ascultate

SINTEZĂ OFICIALĂ. În urma finalizării lecturării celor 286 de pagini care formează raportul anual detailat al activității Direcției Naționale Anticorupție (DNA) aferente anului 2018, msnews vă prezintă o sinteză a activității DNA Târgu Mureș (titulatura exactă DNA – Serviciul Teritorial Târgu Mureș) bazată exclusiv pe informații oficiale ale instituției.

 

DNA: bani vs. eficiență

 

Bugetul total al DNA este 173.856.500 lei din care cheltuielile de personal sunt de 154.304.500 de lei. Anul trecut, la nivel național, cei 109 procurori DNA au „împlinit” 9.191 de dosare (cauze), 3.113 cauze fiind noi (adică înregistrate în anul 2018). 83% dintre acestea au fost demarate la sesizarea unor cetățeni, reprezentanți ai unor firme sau instituții publice, iar 17% fiind înregistrate ca urmare a autosesizării.

 

Din numărul total de dosare, în 2018 au fost soluționate 3.547 de dosare, în 196 dispunându-se trimiterea în judecată. Prejudiciul total în respectivele spețe este de 412,7 milioane euro, procurorii dispunând măsuri asigurătorii pentru repararea pagubei de 400,1 milioane euro (în cursul anchetelor a fost recuperată suma de 811.359 euro).

 

De asemenea, în 72 de cauze, instanţele au dispus confiscarea şi recuperarea de produse infracţionale în sumă totală de peste 355 de milioane de lei (echivalentul a peste 76,3 milioane de euro).

 

Instanțele de judecată au dispus achitarea a 72 de inculpați în 16 dosare penale ca urmare a dezincriminării faptelor și a șapte inculpați în trei dosare penale, apreciindu-se că fapta nu prezintă gradul de pericol social al unei infracțiuni.

 

În județul Mureș

 

La Serviciul Teritorial Târgu Mureș, în 2018, pentru cei șase procurori DNA numărul cauzelor de soluționat a scăzut de la 409 (în 2017) la 298. Din acestea, au fost finalizate 200, dosarele nesoluționate fiind motivate de conducerea DNA Târgu Mureș prin “ponderea importantă a cauzelor noi”, care au reprezentat 45,79 % din totalul spețelor cercetate. Volumul mediu a fost de circa 50 cauze soluţionate/procuror şi de aproximativ 75 cauze rămase în lucru/procuror.

 

Anul trecut, au fost emise cinci rechizitorii (două de corupție și trei de fraudare a fondurilor europene) prin care s-a dispus trimiterea în judecată a 18 inculpaţi (din care o persoană juridică şi patru arestați preventiv) – comparativ, în 2017, au fost emise opt rechizitorii privind 20 inculpaţi, din care două persoane juridice. De asemenea, procurorii mureșeni au întocmit șapte acorduri de recunoaştere a vinovăţiei (față de nouă, în 2017).

 

Cei 18 inculpaţi trimişi în judecată sunt: 4 administratori, 1 arhitect șef, 1 consilier compartiment UAT, 1 consilier primar, 1 director, 1 director adjunct, 2 persoane fără ocupație, 1 fermier, 1 inginer şef agricultură, 1 inspector achiziţii, 1 primar, 1 referent agricol, 1 secretar administrativ și o persoană juridică.

 

Din cele 200 de cauze soluţionate, în 120 de cauze a fost depăşit termenul de un an de la prima sesizare, iar din cele 98 de cauze nesoluţionate, în 73 de cauze a fost depăşit termenul de un an de la prima sesizare. Doar în două cauze instanța a dispus restituirea dosarului la procuror și nu a existat nicio decizie de infirmare ori de redeschiderea urmăririi penale. În două cazuri s-a dispus achitarea a doi inculpați (comparativ cu anul 2017, când au fost cinci hotărâri definitive prin care s-au dispus achitarea a 13 inculpaţi).

 

Mureș, cazuri concrete

 

Trimiși în judecată: Teodoru Moca și Anca Teban, directorul și directorul adjunct al Administrației Serelor, Parcurilor și Zonelor Verzi – serviciu din subordinea Primăriei Târgu Mureș. DNA îi acuză că, în vara anului 2013, între Primărie și Administrație s-a încheiat un contract de furnizare care includea și materialul dendrofloricol cumpărat direct pe bază de comandă. Numai că plantele respective au fost livrate anterior semnării contractului, respectiv în perioada martie-mai 2013.

 

Achitat definitiv (pe alte temeiuri decât dezincriminarea faptelor sau a lipsei pericolului social): Adriana Moldovan-Verdeş, şef serviciu impozite şi taxe din cadrul Primăriei Reghin, trimisă în judecată în 5 decembrie 2013 pentru abuz în serviciu în formă continuată (ulterior încadrarea a fost schimbată în neglijență în serviciu) pentru o speță privind repartizarea locuinţelor ANL pentru tineri. Curtea de Apel Mureș a respins apelul DNA la 27 iunie 2018, hotărârea fiind definitivă.

 

Cablaje” și telefoane ascultate

 

În 2018, ofițerii de poliție judiciară ai Serviciului Tehnic al DNA au fost delegați să efectueze acte de urmărire penală în 105 dosare, punând în executare 164 de încheieri de dispunere a măsurilor de supraveghere tehnică (față de 357 de încheieri în anul precedent). Serviciul Tehnic a contribuit, în mod direct, la constatarea a 8 infracțiuni flagrante de corupție (față de 3 în cursul anului 2017).

 

Anul trecut, la Biroul Telecomunicații s-a pus în aplicare 238 de mandate de supraveghere tehnică (față de 594 în anul 2017) – nu s-au luat în calcul prelungirile mandatelor de supraveghere tehnică. Numărul total al persoanelor care au fost supravegheat prin interceptarea comunicațiilor a fost de 482 (față de 1.166 în 2017). În 27 de situații s-a dispus încetarea de îndată a acestora (față de 37 situații în anul 2017).

 

Ca urmare a interceptării comunicațiilor, ofițerii Biroului Telecomunicații au întocmit 1.646 de procese-verbale de redare, însumând 220 de ore înregistrare (față de 2.155 de procese-verbale însumând 252 ore de redare în cursul anului 2017).

 

Totodată, în cursul anului 2018 ofițerii de poliție ai Biroului Telecomunicații au realizat ascultarea, în integralitate, a comunicărilor telefonice în cinci dosare (în trei dosare ascultarea s-a realizat în timp real, iar în celelalte două dosare ascultare s-a realizat după expirarea măsurilor de supraveghere tehnică); această activitate a presupus participarea majorității colectivului Biroului Telecomunicații.

 

La Biroul Tehnic, în cadrul activităților de punere în aplicare a mandatelor de supraveghere tehnică vizând interceptarea în mediu ambiental, au fost efectuate 119 înregistrări audio-video (comparativ cu 246 în cursul anului 2017), în urma cărora au fost întocmite 143 de procese-verbale de redare, totalizând 3.670 de file și 62 de ore de înregistrare (comparativ cu 194 de procese-verbale de redare, însumând 96 de ore de înregistrare, în cursul anului 2017).

 

De asemenea, ofițerii Biroului Tehnic au realizat 16 activități de supraveghere operativă (față de 56 în anul precedent), însumând 28 de zile. Veste proastă pentru corupți, anul trecut s-a prospectat piața de profil în vederea achizițiilor de echipamente performante…

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare