CORUPȚIE – Trei medici din județul Mureș, printre care un șef de secție, în arest la domiciliu pentru luare de mită în Dosarul pensiilor de invaliditate

SIGHIȘOARA. Trei medici din municipiul Sighișoara și un funcționar public au fost reținuți și vor fi menținuți în arest la domiciliu pentru 30 de zile sub acuzația de luare de mită și trafic de influență, în cadrul unei urmăriri penale a polițiștilor Serviciului Județean Anticorupție (SJA) Mureș ce vizează menţinerea în plată a pensiilor de invaliditate. În cadrul aceluiași dosar care cercetează infracțiuni de corupție, alți trei medici sighișoreni au fost puși sub control judiciar pentru 60 de zile pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă, putând fi contestată în 48 de ore.
Cei patru împotriva cărora magistrații mureșeni au dispus măsura arestului la domiciliu (procurorul de caz a cerut arest preventiv, iar inculpații au cerut control judiciar, dar măsurile cerute au fost respinse de judecător) sunt: dr. Dinu Onigaș (șeful Secției Pneumologie de la Spitalul Municipal Sighișoara), dr. Dana Maria Ciobanu (medic primar cardiolog, Secția Medicină Internă – Spitalul Municipal Sighișoara), dr. Constantin Pamfil (medic primar la Cabinetul de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Sighişoara din cadrul Casei de Pensii Mureş) și Pál Iosif Attila (prezentat ca funcționar public).
Aceștia vor rămâne în arest la domiciliu până în 9 iulie 2021 (inclusiv), conform unei hotărâri a magistraților mureșeni. Conform dosarului prezentat instanței, dr. Dinu Onigaș (șeful Secției Pneumologie de la Spitalul Municipal Sighișoara) este cercetat pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată (12 acte materiale), complicitate la luare de mită în formă continuată (10 acte materiale), instigare la fals intelectual în formă continuată (16 acte materiale), instigare la luare de mită (în legătură cu medicii D.D.S. și B.A.E.); dr. Dana Maria Ciobanu (medic primar cardiolog, Secția Medicină Internă – Spitalul Municipal Sighișoara) este cercetată pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată (10 acte materiale) și fals intelectual în formă continuată (16 acte materiale); dr. Constantin Pamfil (medic primar la Cabinetul de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Sighişoara din cadrul Casei de Pensii Mureş) este cercetat pentru comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (7 acte materiale); Pál Iosif Attila (funcționar public) este cercetat pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă.
Cei patru au interdicția de a părăsi domiciliile, de a comunica între ei sau cu persoanele din dosar și trebuie să se prezinte la organele de anchetă atunci când sunt chemate. Pentru supravegherea inculpaţilor, judecătorul a desemnat Poliţia Municipiului Sighişoara şi Poliţia Oraşului Sovata.
Conform DGA, cei 7 ar fi primit foloase materiale pentru a facilita menţinerea în plată a pensiilor de invaliditate. Dosarul este instrumentat de procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș și conține și 25 de declarații ale unor persoane din judeţele Mureş şi Harghita, cărora le-au fost întocmite documente medicale pentru obţinerea pensiei de boală și care în dosarul de cercetare penală au calitate de martori.
În această speță, în 3 iunie 2021, ofițeri din SJA Mureș și alte 9 servicii judeţene anticorupţie (Alba, Braşov, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Sălaj şi Sibiu) au făcut 16 percheziţii care vizau “activitatea infracţională a unor medici şi intermediari de la Spitalul Municipal Sighişoara şi Cabinetul de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Sighişoara din cadrul Casei Judeţene de Pensii Mureş, sub suspiciunea că au primit, direct sau prin intermediari, foloase materiale pentru a facilita menţinerea în plată a pensiilor de invaliditate, cauzând prejudicii bugetului de stat”.
În urma percheziţiilor au fost ridicate mai multe înscrisuri care au legătură cu cauza, sumele de 150.145 euro, 59.495 lei şi 100 dolari, 39 inele, 3 brăţări, un ceas din aur, 11 coliere, 24 perechi de cercei, 2 broşe, 6 pandantive şi 7 bănuţi din aur. Operațiunea polițienească a beneficiat de sprijinul Serviciului Tehnic al Direcției Generale Anticorupție şi al Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia de Operaţiuni Speciale – Brigada de Operaţiuni Speciale Târgu Mureş.
msnews