Creșterea plăților cu cardul ar putea adăuga 7 miliarde de lei la PIB în 5 ani
FINANCIAR. Creșterea utilizării plăților digitale în România ar putea duce la o majorare a PIB-ului cu aproximativ 7 miliarde de lei în decursul a 5 ani, conform unui studiu Visa. Cu toate acestea, există încă reticență în rândul românilor în ceea ce privește plățile digitale, iar aceasta se datorează în mare parte lipsei de încredere în modul în care statul gestionează banii. Economia informală din țară a atins 30% din PIB în 2023, iar această situație este alimentată și de limitările în utilizarea plăților digitale, care duc la profituri mai mici și costuri mai mari pentru afaceri.
Într-un context în care statul se confruntă cu o neîncredere generalizată și cu lipsa fondurilor pentru investiții, românii ezită să accepte taxe mai mari. Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, propune acordarea de vouchere pentru digitalizare pentru a stimula antreprenorii să folosească instrumente de plată digitale, care ar putea reduce evaziunea fiscală.
În ciuda progreselor înregistrate în ultimul deceniu în reducerea economiei informale, România are încă nevoie de eforturi susținute pentru a atenua efectele multiple crize cu care se confruntă mediul de afaceri și economia. Măsurile digitale implementate au ca obiectiv creșterea veniturilor și combaterea economiei subterane.
Visa este implicată activ în promovarea plăților digitale și oferă resurse educaționale și tehnologie IMM-urilor pentru a le permite să se adapteze peisajului digital în schimbare. În prezent, un număr din ce în ce mai mare de români își plătesc taxele online, iar Visa susține această transformare digitală prin intermediul inițiativelor și colaborărilor sale în domeniul tehnologiei financiare.