DATE OFICIALE – Cât costă în Târgu Mureș întreținerea unei persoane la Căminul pentru persoane vârstnice și care este subvenția din bugetul orașului

2
2632

ANALIZĂ FINANCIARĂ. Căminul pentru Persoane Vârstnice Târgu Mureş are capacitatea de 76 de locuri și este situat pe strada Evreilor Martiri nr. 31, într-un imobil edificat în urmă cu peste un secol, reabilitat în 2010-2012, în urma unei investiții de peste 3,6 milioane de lei (din care 22,2% din bugetul orașului, cea mai mare componentă financiară fiind asigurată din pușculița UE).

 

Cheltuielile și repartizarea banilor

 

Aflat în subordinea Primăriei Târgu Mureș, Căminul generează anual cheltuieli de aproape 3,2 milioane de lei, din care aproape 73% sunt cheltuieli de personal (din aceștia, 70% sunt exclusiv cheltuieli salariale) – sunt 38 de angajați (25 de persoane sunt de specialitate, 13 persoane sunt în aparatul administrativ).

 

Hrana constituie cea de-a doua mare componentă în registrul de cheltuieli, 14,4% (în bani, 460.500 de lei/an), iar restul banilor (13%) fiind folosiți pentru întreținere, medicație, materiale sanitare etc.

 

Conform legii, în fiecare an se stabilește un cost mediu lunar de întreținere, precum și contribuția lunară a beneficiarilor (adică a celor 76 de pensionari cazați la Căminul municipalității), acestea fiind aprobate de forul deliberativ al orașului (Consiliul Local). Și în 2019 și în 2020 se acreditează informația că acest cost este de 3.500 de lei/lună/vârstnic – logic, așa rezultă bugetul anual de 3,19 milioane de lei.

 

Din această sumă lunară necesară (3.500 de lei), conform legii, beneficiarul (pensionarul cazat acolo sau susţinătorii legali ai acestuia, care dispun de venituri proprii) are obligația să plătească o cotizație de întreținere. La Căminul din Târgu Mureș aceasta a fost și va fi de 650 de lei/lună.

 

Implicit, restul nevoilor financiare (2.850 de lei/lună/beneficiar) sunt subvenționate din bugetul orașului. În Târgu Mureș, această subvenție înseamnă în bani aproape 2,6 milioane de lei (exact: 2.599.200 lei, dacă instituția funcționează la capacitate maximă, de 76 de persoane).

 

Comparații cu alte orașe

 

Sigur, dacă nu lucrați în sistem, aceste sume nu vă spun mare lucru, așa că msnews vine în ajutorul unei mai bune înțelegeri cu sume comparative (toate oficiale, valabile pentru anul 2019): în Roman, la căminul de vârstnici al orașului costurile sunt diferențiate (pentru persoanele independente sau semidependente) – 3.178,57 lei/ persoană/ lună sau 3.258,72 lei/persoană/lună, iar contribuția beneficiarului este de 1500 lei/persoană/lună sau 1.580 lei/persoană/lună (pensionarul plătește 60% din pensia sa, restul fiind achitat de susținători – în lipsa veniturilor, acestea se acoperă, conform legii, din bugetul local).

 

În Bacău, costul este de 3.008 lei/lună/beneficiar, pensionarul urmând să plătească 1.095 lei (dacă e independent), 1.105 (dacă e parțial independent), 1.245 lei (dacă e dependent de o altă persoană). În Hunedoara, costul este de 2.815 lei/beneficiar/lună (dacă e independent), 2.825 lei/beneficiar/lună (dacă e parțial independent) sau 2.833 lei/beneficiar/lună (dacă e dependent de o altă persoană). În Turda, costul e unic: 2.100 lei/lună/beneficiar (pensionarul plătește 90% din pensie, restul fiind acoperit de subvenția din bugetul local).

 

Andrada VLAS, Liviu DAMIAN

 

 ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Buna ziua as dori daca imi puteti da niste imformatii pentru mama mea in varsta de 68 de ani locuieste singura este diabetica nevazatoare are inceput de dementa este hipertensiva se misca foarte greu are nevoie de ingrijire permanenta va rog daca imi puteti spune exista locuri ce documente are nevoie este din targu meres se numeste Husar Elena nu se mai poate descurca singura va multumesc

    • Căminul pentru Persoane Vârstnice Târgu Mureș are capacitatea de 76 de locuri. Pentru detalii privind locurile libere, telefonați la nr. Tel/fax: 0365-404.480.

LĂSAȚI UN MESAJ