DECIZIE – În Hodac și Băla a început pânda pentru împușcarea urșilor care au atacat și rănit trei localnici

MUREȘ. În urma evenimentelor produse la începutul lunii în comunele mureșene Băla şi Hodac, în urma cărora urșii au atacat și rănit grav trei persoane, a fost convocat Grupul de lucru pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de prezenţa animalelor sălbatice în zonele locuite de pe raza judeţului Mureş și s-a decis ca gestionarii fondurilor de vânătoare să împuște exemplarele pentru care deja există autorizaţie. În paralel, o comisie prefecturală a demarat procedurile pentru obţinerea unei noi autorizaţii pentru ursul care a atacat cetăţenii din cele două localităţi.

 

Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Mureş, Dănuţ Ştefănescu, a menționat că în cele două localități mureșene s-au deplasat echipe ale instituției şi, “având în vedere că există autorizaţii de mediu din cota de intervenţie a Ministerului Mediului, aprobate deja (la Hodac există două autorizaţii, iar la Băla există o autorizaţie), s-a luat măsura ca gestionarii fondurilor de vânătoare să înceapă pânda la limita localităţii şi să împuşte urşii care deja au atacat gospodăriile oamenilor din localitate – să fie recoltaţi conform autorizaţiei de mediu”.

 

În judeţul Mureş s-au emis 15 autorizaţii de mediu pentru recoltarea/capturarea şi comercializarea de animale din fauna sălbatică de către persoane juridice şi o autorizaţie de mediu pentru recoltare. Din cele 15 exemplare de urs autorizate pentru recoltare până în momentul de faţă s-au recoltat patru exemplare – Ordinul 1169/2017 nu prevede o perioadă de timp determinată pentru recoltarea exemplarelor derogate şi nici obligaţii şi sancţiuni în sarcina gestionarului fondului de vânătoare.

 

În acest an, în baza evaluărilor APM Mureş, instituția a propus o derogare de la prevederile legii pentru judeţul Mureş pentru 106 urşi, însă acestea au fost respinse – în niciun județ din țară nu au fost aprobate derogări ca urmare a evaluării efectivelor de urs, cele 15 derogări primite în județul Mureș s-au aprobat în baza Ordinului 1169/2017 (care se referă la exemplarele care se apropie sau intră în intravilanul localităţilor şi produc pagube sau atacuri/ameninţări/vătămări asupra populaţiei).

 

Andrada VLAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare