DECIZIE – În Hodac și Băla a început pânda pentru împușcarea urșilor care au atacat și rănit trei localnici

0
1586

MUREȘ. În urma evenimentelor produse la începutul lunii în comunele mureșene Băla şi Hodac, în urma cărora urșii au atacat și rănit grav trei persoane, a fost convocat Grupul de lucru pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de prezenţa animalelor sălbatice în zonele locuite de pe raza judeţului Mureş și s-a decis ca gestionarii fondurilor de vânătoare să împuște exemplarele pentru care deja există autorizaţie. În paralel, o comisie prefecturală a demarat procedurile pentru obţinerea unei noi autorizaţii pentru ursul care a atacat cetăţenii din cele două localităţi.

 

Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Mureş, Dănuţ Ştefănescu, a menționat că în cele două localități mureșene s-au deplasat echipe ale instituției şi, “având în vedere că există autorizaţii de mediu din cota de intervenţie a Ministerului Mediului, aprobate deja (la Hodac există două autorizaţii, iar la Băla există o autorizaţie), s-a luat măsura ca gestionarii fondurilor de vânătoare să înceapă pânda la limita localităţii şi să împuşte urşii care deja au atacat gospodăriile oamenilor din localitate – să fie recoltaţi conform autorizaţiei de mediu”.

 

În judeţul Mureş s-au emis 15 autorizaţii de mediu pentru recoltarea/capturarea şi comercializarea de animale din fauna sălbatică de către persoane juridice şi o autorizaţie de mediu pentru recoltare. Din cele 15 exemplare de urs autorizate pentru recoltare până în momentul de faţă s-au recoltat patru exemplare – Ordinul 1169/2017 nu prevede o perioadă de timp determinată pentru recoltarea exemplarelor derogate şi nici obligaţii şi sancţiuni în sarcina gestionarului fondului de vânătoare.

 

În acest an, în baza evaluărilor APM Mureş, instituția a propus o derogare de la prevederile legii pentru judeţul Mureş pentru 106 urşi, însă acestea au fost respinse – în niciun județ din țară nu au fost aprobate derogări ca urmare a evaluării efectivelor de urs, cele 15 derogări primite în județul Mureș s-au aprobat în baza Ordinului 1169/2017 (care se referă la exemplarele care se apropie sau intră în intravilanul localităţilor şi produc pagube sau atacuri/ameninţări/vătămări asupra populaţiei).

 

Andrada VLASATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ