Peter Ferenc, președintele CJ Mureș

DEPENDENȚĂ – Scade gradul de independență financiară a județului Mureș: a ajuns la 46%

ADMINISTRAȚII. În anul 2017, veniturile totale ale administrațiilor din județul Mureș (Consiliul Județean și cele 102 UAT-uri –  4 municipii, 7 orașe și 91 de comune) au fost de peste 1,6 miliarde de lei (mai exact, 1.651.000.000 lei). Din această sumă, doar 752 milioane de lei au fost venituri proprii, restul banilor provenind din bugetul de stat. Privind simplificat lucrurile, vă invit să descoperim împreună ce înseamnă asta și cum se repercutează asupra vieților noastre de contribuabili.

 

Simplist vorbind, CJ Mureș + UAT-urile din propria ogradă își produc doar 46% din banii necesari (media la nivel național este de 49%), restul de 54% venind dinspre București, locul unde “se dă ora exactă” și-n finanțele administrațiilor locale. Practic, județul Mureș are un grad redus de independență financiară, rămânând unul dependent de decidenții politici, aceștia completând pușculița județului cu 54% din necesar.

 

De unde are județul bani (venituri proprii)? Aproximativ două treimi vin din cotele defalcate din impozitul pe venit și sumele alocate pentru echilibrarea bugetelor locale.

 

Poate e interesantă și informația privind sursele de constituire a bugetului local al județului Mureș (CJ + 102 UAT-uri), așa cum au fost ele calculate de finanțiști în anul 2016: 40,6% sume defacate din TVA; 28,4% din cote și sume defalcate din impozitul pe venit; 18,4% venituri din impozite, taxe, contribuții; 10,5% subvenții din bugetul de stat; 2,1% finanțări UE și alți donatori. A se observa procentul extrem de redus al fondurilor obținute în 2016 pentru derularea proiectelor cu finanțare externă primite de la Comunitatea Europeană: 2,1%, în cifră absolută 30,6 milioane de euro, adică o scădere cu 74,7% față de anul 2015. În 2016, gradul de autofinanțare al județului Mureș a fost de 48,1% – pentru comparație, în 2017, acest grad de autofinanțare a scăzut la 46%.

 

În acest an, însă, gradul de independență financiară al județelor (oricum dependente de deciziile politice de la centru) va scădea semnificativ în urma reducerii impozitului pe venit (de la 16 la 10%) – deși Guvernul a promis compensarea pierderilor, strategia prin care se va face asta este una discutabilă (neprevăzută în vreo lege), alimentând posibilitatea să fie făcută pe criterii politice (practic, decizia crește gradul de dependență a administrațiilor locale de bugetul de stat).

 

La nivel național, într-un clasament al gradului de autofinanțare a administrațiilor locale, județul Mureș ocupă locul 11, după București (80%), Ilfov (72%), Brașov (61%), Cluj (60%), Constanța, Timiș și Sibiu (toate cu 57%), Arad (53%), Argeș și Prahova (ambele cu 50%).

 

msnews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare