Dorin Florea, primarul municipiului Târgu Mureș
Dorin Florea, primarul municipiului Târgu Mureș

DETALII – De ce se rectifică bugetul municipiului Târgu Mureș: pentru că s-a autorizat tragerea a 3 milioane de lei din creditul bancar contractat

Dorin Florea, primarul municipiului Târgu Mureș

EXPLICAREA BUGETULUI. Așa cum msnews va anunțat iminența în urmă cu aproape o lună (detalii AICI), primarul Dorin Florea se pregătește să ceară aleșilor locali o nouă rectificare a bugetului municipiului Târgu Mureș, fapt care se va concretiza joi (nu prima zi după Miercurea Ciuc, ci în 24 octombrie). Pentru asta, edilul a convocat o extraordinară. Să vedem de ce și cu cât vrea să rectifice pușculița orașului și, mai ales, de unde bani?

 

De ce „se impune” rectificarea

 

Principalul motiv pentru care primarul Florea (ALDE) cere modificarea bugetului constă în faptul că municipalitatea Târgu Mureș a obținut avizul Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale pentru “reautorizarea efectuării de trageri din finanțarea rambursabilă (adică din împrumutul bancar) pe anul 2019” în valoare de 3 milioane de lei – acțiune care, din punctul său de vedere, „se impune” (adică nu e discutabilă, în accepțiunea sa consilierii municipali fiind un soi de disciplinați apăsători de butoane spre aprobare).

 

Acest eveniment, lăudabil consideră Florea, a survenit în 19 septembrie 2019, așa că dacă i se permite să scoată acum 3 milioane de lei din creditul bancar al municipalității, să o facă. Pentru ce să cheltuie cei 3 milioane de lei pe care vrea să-i tragă din creditul care îndatorează orașul? Pentru dezvoltare, normal. Ce dezvoltare? Păi, 1 milion de lei l-a repartizat la proiectul “Amenajare parc municipal, centru de atletism și stadion” și 2 milioane de lei pentru modernizarea străzii 8 Martie.

 

Ce se întâmplă în urma rectificării

 

Dacă va fi aprobată această rectificare în forma prezentată și girată de primarul Florea, bugetul municipiului Târgu Mureş pe anul 2019 ar fi de aproape 429 de milioane de lei (exact: 428.857.942 lei), din care 80,37% (!!!) se cheltuie pentru funcționarea instituției (344.662.236 lei) și 19,63% pentru dezvoltare (84.195.706 lei).

 

Să intrăm în puține și explicate detalii privind strategia prin care se cheltuie acești bani ai orașului: peste 33 de milioane de lei (exact: 33.367.280 lei) sunt pentru bugetarea instituțiilor finanţate de municipalitate; 23 de milioane de lei (exact: 23.094.172 de lei) sunt pentru activităţi culturale, sportive şi tineret; vreo 200 de milioane de lei sunt pentru finanțarea proiectelor din fonduri externe nerambursabile (dar acești bani nu se vor da toți din buget, pentru că orașul e sărăcit, în acest an urmând să se plătească 40.338.590 de lei, iar 159.416.429 de lei sunt credite de angajament – adică se plătesc din bugetul anului viitor, care e în mare parte deja antamat de aceste numeroase credite de angajament).

 

Pentru reparaţii curente sunt programați aproape 100 de milioane de lei, dar nu toți vor fi plătiți acum, doar 54.738.410 de lei, restul de 42.566.932 lei urmând să fie achitați din aceleași credite de angajament.

 

Pentru investiții publice se cere aprobarea cheltuirii a peste 300 de milioane de lei, dar, la fel ca-n cazurile deja enumerate, doar 43.807.116 de lei să se plătească acum, iar restul, de 273.716.473 lei din credite de angajament multianuale.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare