DEZVOLTARE AMÂNATĂ – Administrația publică din Reghin: investiții de 6 milioane de lei anunțate în 2018 au fost… reprogramate

BILANȚ. În 2018, la secțiunea Dezvoltare, bugetul municipiului Reghin avea repartizată suma de 12,8 milioane de lei (pentru cei foarte interesați, contabili și statisticieni, suma exactă a fost 12.848.000 de lei). Practic, aceștia sunt banii (cam 20%, adică o cincime din veniturile totale) care trebuiau investiți pentru dezvoltarea orașului, conform strategiei de la începutul anului trecut.
În fapt, municipalitatea condusă de primarul Maria Precup a reușit să investească doar 53,73% din suma repartizată investițiilor de dezvoltare. Mai exact, aproximativ jumătate din banii estimați în 2018 că vor fi cheltuiți/investiți pentru dezvoltarea urbei (aproape 6 milioane de lei – 5.945.000 de lei) au existat doar pe hârtie, sau administrația locală nu a reușit (“din motive obiective”, conform motivărilor din ultima rectificare de buget) să-i cheltuie pentru proiectele inițiale.
Cea mai mare parte din sumă neinvestită, peste 4,1 milioane de lei, ar fi trebuit să vină prin celebrul bluf politico-financiar denumit PNDL (Planul Național de Dezvoltare Locală). Astfel, extinderea celor două corpuri de clădiri ale Școlii Gimnaziale “Alexandru Ceușianu”, care ar fi trebuit finanțată prin PNDL cu aproape 1,9 milioane de lei, nu s-a mai făcut.
Cum nu s-a făcut nici extinderea cu cinci săli de clasă la Școala Gimnazială „Augustin Maior”, anunțată la aproape 1,6 milioane de lei, și nici reabilitarea blocului social de pe strada Ierbuș 37B (129.000 de lei), sau extinderea canalizării pe strada Salcâmilor (512.000 de lei) – de altfel, nu s-au realizat nici lucrările la canalizare pe străzile Ierbuș și Kemeny Ianos, investiții estimate la 360.000 de lei care au fost cuprinse în planul pe 2018.
Aceste investiții au fost anunțate de Primăria Reghin că vor fi realizate în 2018, însă “din motive obiective” nu s-au mai realizat „urmând să fie cuprinse în lista de investiții pe 2019”. Mai rămâne speranța că în 2019 nu se întâmplă la fel, pentru că, știți cum se spune, speranța moare ultima.
Liviu DAMIAN