DSA intră în vigoare: Uniunea Europeană pregătește terenul pentru un mediu Online mai sigur și transparent

SERVICII DIGITALE. Începând de sâmbătă, 17 februarie 2024, Actul legislativ privind serviciile digitale (DSA) a intrat în vigoare, impunând platformelor online precum Google, Facebook, Instagram și YouTube o serie de obligații menite să facă mediul online mai sigur, echitabil și transparent, conform informațiilor furnizate vineri de Comisia Europeană.

Acest act legislativ, aplicabil „intermediarilor online” din Uniunea Europeană, are ca scop principal protejarea mai eficientă a utilizatorilor împotriva conținutului și bunurilor ilegale, precum și respectarea drepturilor acestora pe platformele online. Platformele mari, cum ar fi Google și Meta, au anunțat deja că au implementat noile obligații încă din 24 august 2023.
Noile obligații europene se aplică platformelor online cu utilizatori din UE, excepție făcând întreprinderile mici și microîntreprinderile cu mai puțin de 50 de angajați și o cifră de afaceri anuală sub 10 milioane EUR. Printre principalele măsuri impuse se numără combaterea conținutului ilegal, protejarea minorilor împotriva reclamelor bazate pe date personale, furnizarea informațiilor despre reclamele afișate utilizatorilor, interzicerea publicității bazate pe date sensibile și oferirea unor mecanisme de transparență și contestare a deciziilor de moderare a conținutului.

În plus, Actul legislativ prevede obligații pentru platforme precum publicarea unui raport anual privind procedurile de moderare a conținutului și furnizarea utilizatorilor a unor termeni și condiții clare. De asemenea, acestea trebuie să aibă un punct de contact pentru autorități și utilizatori.

Pe lângă platformele online, DSA se aplică și serviciilor de găzduire și intermediarilor online, cum ar fi furnizorii de servicii de internet. De la sfârșitul lunii august 2023, DSA s-a aplicat deja celor 19 de platforme online foarte mari și motoarelor de căutare desemnate, iar alte trei platforme desemnate în decembrie 2023 trebuie să respecte cele mai stricte obligații până la sfârșitul lunii aprilie 2024.

Coordonatorii serviciilor digitale la nivelul statelor membre vor supraveghea platformele care nu sunt desemnate ca foarte mari și vor avea responsabilitatea de a se asigura că acestea respectă regulile. În România, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) va acționa în calitate de coordonator național al serviciilor digitale.

Pentru a asigura aplicarea consecventă a DSA, coordonatorii serviciilor digitale și Comisia Europeană vor forma un Comitet European pentru Serviciile Digitale, care va avea rol consultativ și va contribui la supravegherea platformelor online foarte mari și motoarelor de căutare. Comitetul își va începe activitatea la 19 februarie 2024.

Comisia intenționează să adopte în martie 2024 orientări privind măsurile de atenuare a riscurilor pentru procesele electorale, iar în aprilie să organizeze o consultare publică privind actul delegat privind accesul la date. Actul de punere în aplicare privind modelele de rapoarte de transparență este programat să fie adoptat în mai și să intre în vigoare în octombrie 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare