Epicur despre valorile familiei și prieteniei – 3. Despre importanța familiei și a prietenilor în istoria umanității

FILOZIFIE. De ce Epicur a dat prioritate prieteniei și legăturilor sociale față de politică și viața publică? Unii academicieni cred că putem găsi unele dintre răspunsurile la această întrebare în poemul epic al adeptului său Lucretius De rerum natura sau „Despre natura lucrurilor”. Oamenii de știință cred că Lucrețiu repeta, practic, multe din ceea ce Epicur a scris inițial în propriul său tract „Despre natură”, așa că este un bun punct de plecare pentru a încerca să înțelegem gândirea epicureană.
Epicur credea că cele mai vechi ființe umane erau creaturi solitare care nu aveau nicio structură socială și se reproduceau doar întâmplător. Pe această bază, șansele ca oamenii să supraviețuiască pe termen lung nu par mari. Cu toate acestea, Epicur subliniază importanța familiei ca factor major în asigurarea faptului că rasa umană s-a „înmuiat” și a construit legături puternice între ele, care i-au ajutat să supraviețuiască.
Oamenii au început să se căsătorească și să planifice familii, ceea ce i-a făcut să se protejeze mai mult unul față de celălalt și le-a oferit o șansă mai mare de a forma grupuri care ar putea să se apere sau să-i avertizeze pe alții despre pericolele naturale, cum ar fi incendiile și animalele sălbatice. Din aceste structuri sociale timpurii, în cele din urmă oamenii au învățat să dezvolte nume unul pentru celălalt și pentru împrejurimile lor. De asemenea, au creat orașe, națiuni, state care, la rândul lor, au întărit și mai mult legăturile de prietenie și alianțe care au asigurat supraviețuirea umană pe termen lung.
După cum putem vedea, după Epicur, apariția familiei a jucat un rol extrem de important în dezvoltarea societății contemporane. Familiile și prietenii au transformat oamenii din ființe de tip animal, care se luptă să supraviețuiască singuri și nu pot comunica corespunzător, într-o specie organizată și protectoare, capabilă să existe în comunități la scară largă.