Epicur despre valorile familiei și prieteniei – 5. Dorința lui Epicur și grija față de proprii prieteni și adepți

FILOZOFIE. Epicur a avut grijă să-și pună ordine în toate treburile practice înainte de a muri. Ultimul său testament este interesant, deoarece dezvăluie preocuparea lui pentru prietenii săi de la Grădină. De asemenea, a oferit un exemplu important discipolilor săi cu privire la importanța folosirii voinței pentru a avea grijă de bunăstarea celor dragi. Exemplul mostenirea lăsată fiicei lui Metrodor arată că Epicur era chiar preocupat să aibă grijă de rudele supraviețuitoare ale adepților săi decedați.

Interesant este că el repetă în testament de mai multe ori că prevederile sale ar trebui îndeplinite doar atâta timp cât fiica lui Metrodorus se comportă bine și în mod corespunzător. Unii savanți au susținut că acest lucru arată că Epicur a fost foarte preocupat de coeziunea socială, în special de coeziunea internă a comunității epicureene pe care a lăsat-o în urmă.

Epicureismul se caracterizează prin dorința sa de a ajuta oamenii să atingă fericirea (eudemonia) trăind o viață liniștită, fără durere. Epicur și-a încurajat adepții să practice această filozofie înconjurat de prieteni într-o comunitate strânsă, deoarece credea că acesta este cel mai bun mod de a explora epicureismul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare