Sanda Weigl

EVENIMENT – Sanda Weigl aduce în Tîrgu Mureș un concert extraordinar de cabaret și jazz prezentat și în Brooklyn

JAZZ. În 24 noiembrie, cântăreaţa de jazz de origine română Sanda Weigl concertează în Tîrgu Mureș, în cadrul turneului său “Lost in The Stars – The music of Kurt Weill”. Concertul, în care Weigl este acompaniată Lucian Ban (pian) şi Mat Maneri (violă),  oferă o reinterpretare a sonorităţilor de cabaret semnate de Kurt Weill din compozițiile spectacolului prezentat la Barbes Brooklyn, în New York, la BKA-Theater şi Berliner Ensemble din Berlin.

 

Prezentat drept spectacol de cabaret şi jazz, „Lost in The Stars – The music of Kurt Weill” prezintă cântece ale culturii germane expresioniste. Piese din „Opera de trei parale” şi alte compoziţii ale lui Kurt Weill sunt reimaginate într-un program care trece prin elemente de cabaret şi muzică clasică de avangardă a secolului al XX-lea combinate cu jazzul specific oraşului New York.

 

Protagoniștii

 

Artistă de origine română Sanda Weigl, care a colaborat cu Nina Hagen, Pina Bausch şi a pus cântece lăutăreşti pe muzica lui Tom Waits, fiind comparată de critici cu Marlene Dietrich, Edith Piaf şi cu Cesaria Evora, s-a născut în București (unde tatăl său se e refugiase la începutul anilor ʼ30 din Germania nazistă) și a emigrat, la 13 ani, în Berlinul de Est, petrecându-și adolescenţa în casa unchiului său, celebrul dramaturg Bertolt Brecht.

 

A făcut parte dintr-o trupă rock est-germană (Team 4, în care cânta și cel care avea să devină ministru al Culturii din RDG, Hartmut Koenig), unul dintre cântecele ei („Der Abend Ist Gekommen” – „A venit seara”) devenind numărul 1 în topurile vremii. S-a angajat la Teatrul Schiller din Berlinul de Vest, unde a colaborat cu faimoșii regizori Robert Wilson şi Luc Bondy. A emigrat la New York, unde locuiește și astăzi, și a adaptat melodiile Mariei Tănase şi muzica ţigănească tradiţională (îndeosebi a Romicăi Puceanu) pentru ritmurile specifice jazzului. Succesul muzicii sale în cluburile newyorkeze i-a adus numeroase cronici pozitive în presa internațională.

 

Pianistul de jazz Lucian Ban, curator al primelor trei ediții ale Bucharest Jazz Festival, trăiește de aproape 20 de ani în New York și a colaborat cu unii dintre cei mai prestigioşi artişti (Barry Altschul, Bob Stewart, Sam Newsome, Tony Malaby, Mark Feldman etc.), fiind nominalizat de două ori pentru titlul de Best European Jazz Musician (în 2005 şi 2006).

 

Mat Maneri a fost nominalizat la premiul Grammy pentru cel mai bun album de muzică alternativă (în 2006) și a primit o bursă ca violonist principal la Walnutt Hill High School, dar a părăsit şcoala pentru a urma o carieră în muzică, în 1990, a fondat, împreună cu Randy Peterson, cunoscutul grup Joe Maneri Quartet.

 

Andrada VLAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare