Evoluția cifrei de afaceri în comerțul cu ridicata în prima jumătate a anului 2024: scăderi și creșteri sectoriale

AFACERI. În prima jumătate a anului 2024, afacerile din comerțul cu ridicata din România, cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete, au înregistrat o scădere, atât ca serie brută cu 1,4%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și sezonalitate, cu 0,3%, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Scăderea cifrei de afaceri pe serie brută în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, s-a datorat în principal diminuării comerțului cu ridicata al produselor agricole brute și al animalelor vii (-11,9%), activităților de intermediere în comerțul cu ridicata (-11,6%), comerțului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-8,0%) și comerțului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor și al tutunului (-2,2%).

Cu toate acestea, unele sectoare au înregistrat creșteri semnificative. Comerțul cu ridicata nespecializat a crescut cu 15,2%, comerțul cu ridicata specializat al altor produse a înregistrat o creștere de 7,6%, comerțul cu ridicata al altor mașini, echipamente și furnituri a crescut cu 5,5%, iar comerțul cu ridicata al echipamentului informatic și de telecomunicații a înregistrat o creștere de 3,5%.

În luna iunie 2024, comparativ cu luna mai, cifra de afaceri din comerțul cu ridicata a crescut atât ca serie brută cu 2,5%, cât și ca serie ajustată cu 2,8%. Creșterea a fost susținută de majorarea cifrei de afaceri în comerțul cu ridicata al produselor agricole brute și al animalelor vii (+32,6%), comerțul cu ridicata al altor mașini, echipamente și furnituri (+10,4%) și comerțul cu ridicata al echipamentului informatic și de telecomunicații (+2,8%).

Cu toate acestea, au existat și scăderi, mai ales în activitățile de intermediere în comerțul cu ridicata (-8,4%) și comerțul cu ridicata specializat al altor produse (-4,2%).

Raportat la iunie 2023, cifra de afaceri pe serie brută a scăzut cu 4,3%, scăderea fiind atribuită în principal comerțului cu ridicata al produselor agricole brute și al animalelor vii (-22,0%), comerțului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-8,3%), și activităților de intermediere (-7,8%).

Pe de altă parte, s-au înregistrat creșteri în comerțul cu ridicata al echipamentului informatic și de telecomunicații (+11,4%) și în comerțul cu ridicata nespecializat (+10,8%).

Pe ansamblu, evoluția cifrei de afaceri din comerțul cu ridicata reflectă o dinamică variabilă, cu scăderi importante în anumite segmente, dar și cu creșteri în altele, subliniind diversitatea și complexitatea acestui sector economic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare