EXCLUSIV – Cele mai „verzi” orașe din Mureș: două localități, în top 10 al celor mai verzi orașe din România
CLASAMENT. Conform normelor europene, suprafața spațiilor verzi pe cap de locuitor trebuie să fie de minimum 26 de metri pătrați. Normele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) sunt și mai stricte, prevăzând un minim de spații verzi pe cap de locuitor de 50 de metri pătrați. În momentul aderării României la Uniunea Europeană (UE), orașele și municipiile din România nu se încadrau nici măcar în normativul european, având o medie de 17,5 metri pătrați pe cap de locuitor.
Acesta este unul din motivele pentru care administrațiile locale au fost forțate să crească dimensiunile spațiilor verzi existente în mediul urban, iar decalajul dintre ceea ce există și ceea ce recomandă UE s-a micșorat, iar astăzi, la nivel național, în mediu urban revin în medie 21,3 metri pătrați de suprafață de spații verzi/locuitor, conform datelor oficiale (cuantificate de Institutul Național de Statistică).
Din cele 320 municipii şi oraşe din România, 26 (e drept, cele mai multe orașe mici, de sub 100.000 de locuitori) au ajuns să depășească inclusiv normativele OMS, având peste 50 de metri pătrați / locuitor – suprafața spațiilor verzi luate în calcul sunt cele sub forma de parcuri, grădini publice, locuri de joacă pentru copii și amenajări (terenuri) sportive.
Sovata și Sărmașu, în top 10
În clasamentul național al municipiilor și orașelor conform suprafeței de spații verzi / cap de locuitor, pe primul loc, la distanță uriașă de cel de-al doilea clasat, este orașul maramureșean Cavnic, care depășește de aproape 32 de ori norma mondială, având o suprafață verde de 674,1 metri pătrați / locuitor.
Însă în acest clasament al celor 26 de municipii și orașe din România care depășesc norma recomandată de OMS (de 50 de metri pătrați de spații verzi / locuitor) sunt și două orașe din județul Mureș. Sovata este pe locul 4, cu 154,4 metri pătrați de spații verzi / locuitor, iar pe locul 6 se situează Sărmașu (orășelul de la întretăierea limitelor administrative ale județelor Mureș, Cluj și Bistrița Năsăud, fostă comună arondată Ludușului, devenită oraș în 2003). În Sărmașu, conform datelor oficiale, fiecărui locuitor îi revin 124,2 metri pătrați de spații verzi.
Andrada VLAS