EXCLUSIV – Parfumul reclamelor comercianților și micilor meșteșugari din Mureșul interbelic

ARHIVA CU AMINTIRI. Perioada interbelică nu descătușează doar nostalgia detaliilor privind viața comunității din Mureșul anilor ’20-’40, ci este și una interesantă prin prisma cercetării începutului dezvoltării economice a zonei.
De pildă, machetele publicitare ale vremii dau detalii despre micii manufacturieri mureșeni, mărturisindu-ne că în Târgu Mureș, „pe strada Primăriei”, exista o pantofărie de lux, unde Augustin Mateica reușea să-și mulțumească clienții lucrând produse „elegante și trainice, la prețuri convenabile”. Dar și la magazinul Carmen, din Piața Regele Ferdinand (astăzi Piața Trandafirilor) nr. 39, găseai “pantofi și ghete bune”. Tot în piața centrală a urbei, la nr. 53, era și magazinul unui pielar de lux, Weiss, specializat pe genți pentru dame, geamantane și articole de voiaj.
De asemenea, printre cele mai cunoscute librării din Târgu Mureș erau cea a lui Ernest Revesz (care vindea, la prețuri cuprinse între 25 de lei și 100 de lei, și bilete la concertele pe care cântăreți vienezi le susțineau în Palatul Culturii) și Progresul, situată în Piața Mărășești nr. 2 (acesta aparținea societății învățătorilor și profesorilor din județul Mureș), sloganul acesteia fiind axat pe prețul scăzut al produselor: „Mai ieftin ca ori unde!”. În Reghin, Librăria Românească, „mare depozit de caiete de tot felul, rechizite școlare și articole de cancelarie”, considera că oferă „cel mai mare rabat posibil”: 40%-50%.
Moda în județ
În privința modei, în Târgu Mureș, în Pasajul Măcelarilor din Piața Regele Ferdinand exista postăvăria și croitoria lui Carol Moldovan, “complect renovată și aprovizionată cu cele mai bune stofe”, unde proprietarul oferea reducere de 10% funcționarilor (pe atunci nu era reglementată discriminarea :)). Tot în Târgu Mureș, în apropiere de croitoria lui Moldovan era magazinul Kathonay, cu „mare asortiment de stofe fine și trainice, cravate, albituri și tot felul de rufe și lingerie” (iar „persoanele singure” puteau plăti în rate).
În Piața centrală a orașului mai era și magazinul Solid, al lui Vasile Simion, exclusiv pentru domni, care era “aprovizionat cu conștiință și sinceritate” cu „stofe, pânzeturi și lingerie”. La concurență cu Solid, în apropiere, era magazinul Wolster și Keretesz, specializat tot pe articole de modă pentru bărbați. În Palatul Culturii (pe atunci se numea Palatul Cultural) era depozitul de stofe și articole de modă al lui Gheorghe Stoica (acesta avea și telefon, mare facilitate la vremea respectivă). În Reghin, pe strada Gării era croitoria lui Carol Balogh, care se autorecomanda că lucrează ireproșabil și că are stofe elegante.
De asemenea, doamnele vizitau cu conștiinciozitate Salonul Nizza (fost Apollo), situat în Piața Regele Ferdinand nr. 9 și manageriat de Maria Călușer. Acolo, „vopsitul părului și ondulații permanente cu apă și cu fierul, fără de care nu puteți ajunge la frumusețe” erau garantate șase luni! – probabil, după ondularea cu apă și cu fier, vizitau cea mai frumoasă, mai mare și mai ieftină bonbonerie din oraș, care se afla chiar lângă Hotelul New York.
Puști, radiouri și mașini
Vânătoarea era un hobby și atunci, așa că un anume Ioan Bora din Târgu Mureș deținea reprezentanța zonală a Fabricii române de cartușe de vânat din București și, mai mult: „cea mai asortată prăvălie românească cu arme de vânat, revolvere de tot soiul și or ce fel de cartușe pentru arme și revolvere” (am păstrat grafia vremii). Și-n magazinul lui Bora comenzile se onorau la cel mai ieftin preț și chiar în rate. În Reghin, pe Calea Mihai Viteazul nr. 1, era magazinul Birthler Radio, de unde se puteau cumpăra radiouri, patefoane, plăci și ace (de patefon), baterii și acumulatoare (casă de specialitate și de încredere – așa se autorecomanda).
În fine, bogații vremii puteau să-și cumpere un automobil de la Vitalis și Simon, reprezentanța din Târgu Mureș a General Motors, deschisă în centrul urbei, în Palatul Culturii. Aici, în 1935 de pildă, se anunța cu mare tam-tam primirea de la firma Opel a modelelor Olimpia Cabriolet cu patru locuri (care costa 125.000 de lei) și Super Six Sedan cu cinci locuri (care costa 173.000 de lei). Pentru comparație, un camion Opel de 4 tone, model Blitz, costa 220.000 de lei. Tot în magazinul Vitalis&Simion puteai să cumperi biciclete (tot marca Opel, firește).
În galeria foto de mai jos aveți mai multe detalii dintr-o incursiune în viața din perioada interbelică mureșeană.
Cătălin VISCHI