FAPT – Administrația județului Mureș, o treime din buget pentru cheltuieli de personal: peste 2 milioane de euro pe lună

0
523
Péter Ferenc, președintele CJ Mureș

STRATEGIA CHELTUIRII BANILOR PUBLICI. În anul 2019, Consiliul Județean Mureș a avut la dispoziție un buget total de aproape 356 de milioane de lei (exact: 355.827.245 lei). Din acești bani, o treime (32,93%) au reprezentat cheltuieli de personal, administrația județeană alocând personalului peste 117 milioane de lei (exact: 117.189.655 lei), conform datelor Direcţiei pentru Politici Fiscale şi Bugetare Locale din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

 

Pentru o corectă înțelegere: cheltuielile de personal ale unei entități publice (în cazul de față, CJ Mureș) cuprinde: salariile de bază, indemnizaţiile lunare de încadrare, sporuri, indemnizaţii, premii, stimulente şi alte drepturi de natură salarială (în bani sau natură, prevăzute de legislație – sporul pentru controlul financiar preventiv de 10%, vouchere de vacanță, indemnizație de hrană etc.), precum şi contribuţiile sociale aferente acestora ce revin în sarcina angajatorului.

 

Simplificat, sunt banii dați pentru plata bugetarilor din CJ Mureș (și a direcțiilor/instituțiilor aflate sub tutela financiară a acestuia), inclusiv bonusuri, impozite, contribuții etc. (cel mai mare venit/salariu/indemnizație o are, firesc, președintele administrației publice, Péter Ferenc, vreo 13.700 lei net/lună, echivalentul a 2.800 de euro, iar cel mai mic salariu, muncitorul necalificat II, care primește 1.358 de lei net/lună).

 

Să sintetizăm: în 2019, media cheltuielilor de personal a CJ Mureș (cu taxele aferente plătite de orice angajator la bugetul statului) a fost de peste 9,76 milioane de lei pe lună (echivalentul a peste 2 milioane de euro, la cursul valutar mediu BNR al monedei europene pentru perioada de referință). Observație: în administrația județului Mureș, ponderea cheltuielilor de personal este sensibil egală cu veniturile proprii (în 2019, veniturile proprii ale CJ Mureș totalizând 131,17 milioane de lei, adică 36,86% din bugetul pe care l-a avut la dispoziție).

 

Pentru comparație: cheltuielile de capital (investițiile), din care se finanțează bunuri de folosinţă îndelungată care duc la dezvoltarea şi modernizarea patrimoniului public, au avut în 2019 o pondere de… 3,7% (13,3 milioane de lei), conform instituției statului abilitată să emită aceste calcule (respectiv, Direcţia pentru Politici Fiscale şi Bugetare Locale din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației).

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ