Péter Ferenc, președintele CJ Mureș

FAPT – Administrația județului Mureș, o treime din buget pentru cheltuieli de personal: peste 2 milioane de euro pe lună

STRATEGIA CHELTUIRII BANILOR PUBLICI. În anul 2019, Consiliul Județean Mureș a avut la dispoziție un buget total de aproape 356 de milioane de lei (exact: 355.827.245 lei). Din acești bani, o treime (32,93%) au reprezentat cheltuieli de personal, administrația județeană alocând personalului peste 117 milioane de lei (exact: 117.189.655 lei), conform datelor Direcţiei pentru Politici Fiscale şi Bugetare Locale din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

 

Pentru o corectă înțelegere: cheltuielile de personal ale unei entități publice (în cazul de față, CJ Mureș) cuprinde: salariile de bază, indemnizaţiile lunare de încadrare, sporuri, indemnizaţii, premii, stimulente şi alte drepturi de natură salarială (în bani sau natură, prevăzute de legislație – sporul pentru controlul financiar preventiv de 10%, vouchere de vacanță, indemnizație de hrană etc.), precum şi contribuţiile sociale aferente acestora ce revin în sarcina angajatorului.

 

Simplificat, sunt banii dați pentru plata bugetarilor din CJ Mureș (și a direcțiilor/instituțiilor aflate sub tutela financiară a acestuia), inclusiv bonusuri, impozite, contribuții etc. (cel mai mare venit/salariu/indemnizație o are, firesc, președintele administrației publice, Péter Ferenc, vreo 13.700 lei net/lună, echivalentul a 2.800 de euro, iar cel mai mic salariu, muncitorul necalificat II, care primește 1.358 de lei net/lună).

 

Să sintetizăm: în 2019, media cheltuielilor de personal a CJ Mureș (cu taxele aferente plătite de orice angajator la bugetul statului) a fost de peste 9,76 milioane de lei pe lună (echivalentul a peste 2 milioane de euro, la cursul valutar mediu BNR al monedei europene pentru perioada de referință). Observație: în administrația județului Mureș, ponderea cheltuielilor de personal este sensibil egală cu veniturile proprii (în 2019, veniturile proprii ale CJ Mureș totalizând 131,17 milioane de lei, adică 36,86% din bugetul pe care l-a avut la dispoziție).

 

Pentru comparație: cheltuielile de capital (investițiile), din care se finanțează bunuri de folosinţă îndelungată care duc la dezvoltarea şi modernizarea patrimoniului public, au avut în 2019 o pondere de… 3,7% (13,3 milioane de lei), conform instituției statului abilitată să emită aceste calcule (respectiv, Direcţia pentru Politici Fiscale şi Bugetare Locale din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației).

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare