Castelele din Gornești (stânga) și Ozd (dreapta), județul Mureș

FAPT – Două castele din județul Mureș, incluse în ruta turistică/culturală națională, vor fi restaurate și/sau promovate prin finanțare din PNRR

OFICIAL. Două castele din județul Mureș au fost cuprinse ca obiective în Ruta Castelelor, care face parte din cele 12 rute turistice/culturale din România. Decizia a fost oficializată miercuri, 6 aprilie 2022, prin ordinele comune ale ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, ministrului Antreprenoriatului și Turismului, ministrului Culturii și ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

 

Cele două castele din județ incluse în această rută (ce cuprinde doar 14 obiective la nivel național) sunt Castelul Teleki din Gornești și Castelul Pekry-Radák din Ozd (com. Bichiș).

 

Castelul Teleki din Gornești, proiectat de arhitectul Andreas Mayerhoffer din Salzburg în stil baroc de Grassalkovich, a fost edificat în perioada 1771-1778 și este monument istoric de categorie A (patrimoniu național). Castelul Pekry-Radák din Ozd (com. Bichiș) a fost construit în secolul al XVII-lea, în circumstanțe incerte, și refăcut în 1732, după ce a fost incendiat de trupele austriece – este fostă posesiune a baronului Johann Konrad von Konradsheim (căsătorit cu Ilona Teleki) și este monument istoric de categorie A (patrimoniu național).

De ce e important acest aspect? Pentru că obiectivele incluse în cele 12 rute turistice/culturale, considerate de acum oficial parte din patrimoniul cultural și turistic național, vor fi restaurate sau vor beneficia de sprijinul necesar pentru o promovare adecvată, din finanțarea obținută de România de la UE prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

 

De asemenea, în cele 12 rute turistice/culturale naționale au fost introduse și: Zidul Cetății Sighișoara (specific: tronosoanele 12, 16 și 22 din Cetatea Sighișoara) – inclus în Ruta Cetăților (care cuprinde doar 18 obiective la nivel național); Castrul roman de la Parcul arheologic Călugăreni – inclus în Ruta Castrelor romane (care cuprinde 13 obiective); Biserica Unitariană Sânvăsii (com. Gălești) – inclusă în Ruta Sfântului Ladislau (13 obiective).

 

* Foto: @planiada.ro, @Georgeta Cucu

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare