FAPT – Primăria Tîrgu Mureș ia un credit bancar de 7,2 milioane de euro pentru o parcare subterană de 415 locuri

PARCAREA SUBTERANĂ. Așa cum msnews v-a informat încă din urmă cu trei luni, Primăria Tîrgu Mureș va lua un credit bancar în valoare de 7,2 milioane de euro, bani cu care vrea să edifice o parcare subterană de 415 locuri în Piața Trandafirilor. Aceasta este suma maximă care va fi trasă din respectivul împrumut, însă, cel mai probabil, va fi și suma trasă efectiv, ținând cont că pentru construirea parcării a fost estimat un necesar financiar cu aproape 10 milioane de lei mai mare decât valoarea viitorului credit (respectiv, 42.395.860 lei, echivalentul a 9,1 milioane de euro).

 

Administrația locală deja a solicitat instituțiilor bancare să-și depună ofertele pentru creditul bancar al cărui plafon este de 33.582.570 lei. Conform cererii de oferte, durata de rambursare a creditului ar urma să fie de 13 ani, cu o perioadă de tragere de 42 de luni și o perioadă de grație (timpul în care nu se plătesc rate, dobânzi și alte costuri) similară (adică 42 de luni). Acest credit a fost aprobat de forul deliberativ al orașului (Consiliul Local) în 30 august 2018  și a fost motivat prin “necesitatea de a asigura resursele financiare pentru realizarea lucrărilor de investiții publice de interes local”.

 

Parcarea subterană: beneficii și probleme

 

Povestea parcării subterane din Tîrgu Mureș nu este una nouă, primul studiul de fezabilitate fiind aprobat încă din urmă cu nouă ani, în 2009 (ulterior, acesta a mai fost armonizat de câteva ori – în 2011, de exemplu, proiectului i s-au mai adăugat toalete şi s-au modificat intrările şi ieşirile auto şi pietonale). Conform acestui document tehnic, parcarea subterană va fi construită pe un singur nivel, se va întinde pe o suprafață de 12.320 de metri pătrați și va crea 415 locuri de parcare.

 

Ce probleme dezvoltă decizia, pe lângă (inerenta) îndatorare a bugetului local pe o mare perioadă de timp (13 ani)? Durata de execuție a proiectului este de trei ani, timp în care circulația în zonă va fi restricționată. Apoi, zona centrală aleasă (Piața Trandafirilor) este una istorică, ceea ce se traduce prin obligativitatea proprietarului de a începe edificarea doar după ce (și dacă) primește avizul arheologic (se numește “descărcare de sarcină arheologică” și este obligatoriu pentru primirea certificatului de urbanism) – asta înseamnă că, înainte de a începe construcția, e necesară intervenția/cercetarea arheologică (ceea ce se traduce prin timp și bani).

 

Cel mai important aspect, însă, pare cel financiar: e cam scump! Argument: în această toamnă, la Sibiu s-a votat implementarea unui proiect similar, respectiv crearea unei parcări subterane și supraterane de 400 de locuri (e pe două nivele, 200 de locuri de parcare fiind în subteran și 200 de locuri, în suprateran), costurile din studiul de fezabilitate fiind de 12,5 milioane de lei (echivalentul a 2,7 milioane de euro).

 

Adică 37,5% din prețul alocat de Primăria Tîrgu Mureș pentru tot atâtea locuri de parcare. Cam mare diferența între 7,2 milioane de euro și 2,7 milioane de euro. N-o fi vorba de o inversare de cifre?

 

Concluzii

 

Conform legii, înaintea eliberării certificatului de descărcare de sarcină arheologică, se face o cercetare arheologică preventivă, raportul arheologic fiind apoi analizat de comisia zonală a monumentelor istorice sau chiar de Comisia Naţională de Arheologie. În cazul fericit al obținerii certificatului arheologic, dacă în timpul lucrărilor de construire se descoperă vestigii arheologice întâmplătoare, primarul e obligat să suspende autorizaţia de construire (decizie tradusă prin oprirea lucrărilor), să anunțe arheologii (ceea ce e similar cu reînceperea cercetărilor arheologice) și să organizeze paza perimetrului.

 

O discuție cu arheologul șef al unui județ în care primarul municipiului de reședință a enunțat un proiect similar cu cel pe care vrea să-l implementeze Primăria Tîrgu Mureș (o parcare subterană în fostul centru medieval al orașului) s-a încheiat cu o concluzie/supoziție: “E greu de crezut că se poate materializa acest proiect, pentru că mi-e aproape imposibil să cred – în baza descoperirilor arheologice din zone din apropiere -, că nu există importante vestigii arheologice în zona respectivă, ceea ce ar duce la imposibilitatea acordării certificatului de descărcare arheologică”.

 

Tot legislația spune că vestigiile descoperite cu ocazia efectuării cercetării arheologice sunt conservate şi protejate. În consecință, absolut utilul proiect de edificare a parcării subterane s-ar putea lovi tocmai de amplasamentul ales.

 

Însă, fie că se materializează sau nu proiectul parcării, jumătatea plină a paharului (generată de optimismul finalului de an) arată așa: dacă se realizează proiectul, problema lipsei parcărilor din centrul orașului va fi rezolvată măcar parțial, iar dacă nu, tîrgumureșenii vor admira vestigii arheologice importante, care altfel n-ar fi putut fi readuse la lumină (arheologii n-au niciodată bani suficienți pentru cercetări de asemenea amploare în interiorul orașelor, pentru că cei care conduc/au condus țara asta nu au considerat că e trecutul identitar e important altfel decât la nivel declarativ).

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare