Ilie Covrig

FAPT – Șeful Direcției Silvice Mureș, Ilie Covrig, pedepsit financiar după ce a acuzat presiuni politice pentru schimbarea sa, contestă sancțiunea în instanță

ÎMPOTRIVA SISTEMULUI. Directorul Direcției Silvice Mureș, Ilie Covrig, a dat în judecată Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, după ce a fost sancționat financiar în urma unei culpe administrative de care susține că nu poate fi făcut vinovat. Covrig cere în instanța de contecios-administrativ anularea sancțiunii administrative, dosarul fiind înregistrat pe rolul instanței în 6 ianuarie 2021.

 

O paranteză pe post de lecitină pentru cei care e posibil să fi uitat: Covrig este cel care, într-o producție media a Recorder, a acuzat presiuni politice pentru schimbarea sa din funcție pentru că nu a dus bani la partid, presiuni care au început în ianuarie 2019, în timpul guvernării PSD, și au continuat până în prezent, în timpul guvernării PNL. Și o subliniere, aparent fără legătură cu subiectul: Covrig, sancționat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este membru în Consiliul Științific Consultativ al Regiei Naționale a Pădurilor.

 

Ce este acuzat că a făcut

 

“Sancțiunea mi-a fost comunicată în 10 decembrie 2020 și a fost emisă, în urma unui control anterior al Regiei Naționale, în baza unei erori făcute de un angajat de la Serviciul de Resurse Umane. Practic, am angajat un tânăr absolvent pe perioadă determinată la Ocolul Silvic Sovata – pentru că titularul postului respectiv era indisponibil. Când titularul a revenit pe post, l-am trimis pe tânăr de la Sovata la un alt ocol, unde, tot așa, titularul era indisponibil.

 

Cei de la Regie au spus că mutarea a fost făcută eronat – în document era înscrisă detașare și trebuia înscrisă prelungire pe perioadă determinată. Mi-au propus avertisment, dar m-am opus știind că nu sunt vinovat și atunci mi-au mai pus (n.red., în raportul de constatare) încă ceva similar, ce se întâmplase în urmă cu 4-5 ani, și mi-au dat o sancțiune de 10% din salariu și tăierea indemnizației de conducere timp de o lună”, a declarat, pentru msnews, directorul Direcției Silvice Mureș, Ilie Covrig.

 

Covrig spune că inițial nu a vrut să conteste sancțiunea, dar susține că are informații despre scenariul urmărit pentru îndepărtarea sa din funcția de director al Direcției Silvice Mureș, pe care a câștigat-o prin concurs din iulie 2012.

 

“Ideea e că vor merge în cascadă, în baza acestei sancțiuni fiind vizată, ca pas următor, retrogradarea mea din funcție. De altfel, în 19 ianuarie 2021 sunt convocat la sediul Romsilva, la Comisia de Disciplină… De aceea am contestat, nu doar pentru că sancțiunea e nedreaptă și nelegală, nefiind o culpă care mi se poate imputa și, oricum, fiind o culpă minoră, care a fost îndreptată (s-a făcut o revenire la actul detașării respectivului angajat și s-a înscris corectarea solicitată, de prelungire a angajării pe perioadă determinată)”, a mai precizat șeful silvicilor mureșeni.

 

Toți îl vor plecat

 

Presiunile politice asupra lui Covrig au devenit publice în iulie 2020, când deputatul USR Mihai Goţiu a devoalat că “Ludovic Orban i-a cerut șefului RNP Romsilva să scape de singurul director de direcție silvică din țară” care l-a însoțit “într-o documentare pe teren a practicilor Mafiei Pădurilor, la doar două zile după documentarea tăierilor ilegale din Munții Gurghiu”. Goțiu spunea atunci că șeful Romsilva i-a dat un ultimatum lui Covrig: “ori acceptă detașarea (la Buzău sau la OS Sovata), ori va fi destituit”.

 

La acea vreme, Goțiu mai spunea că supărarea peneliștilor pe șeful Direcției Silvice Mureș e cauzată și de faptul că “nu a dat curs solicitării de a lăsa cale liberă pentru preluarea a două fonduri de vânătoare gestionată de Romsilva de către o asociație de vânătoare privată, controlată de Mircea Todoran, membru în Biroul Județean PNL Mureș”.

 

În octombrie 2020, jurnaliștii de la Recorder au făcut un amplu material video, în care Covrig acuză presiuni politice pentru schimbarea sa din funcție, care au început în ianuarie 2019, în timpul guvernării PSD („Mi-a spus franc: tu nu aduci bani la partid și prin urmare vor o altă variantă. Într-o discuție cu secretarul de stat de la acea vreme mi s-a spus că eu am o problemă cu factorul politic local și că nu mai suporta amânare. Și că dacă nu o să plec o să se lase cu acțiuni care or să dea rău.”).

 

Presiunile politice pentru înlăturarea de la Direcția Silvică Mureș au continuat și după ce PNL a preluat guvernarea („Pe la începutul lunii mai 2020 am fost chemat la Direcția Silvică și mi s-a pus în vedere să demisionez că așa își dorește ministrul mediului Costel Alexe.”).

 

Pentru că a refuzat, în august 2020, ministrul Mediului Costel Alexe (acum acuzat de DNA de luare de mită de la combinatul din Galați) a trimis Corpul de control în verificări, susținând apoi că din cauza managementului defectuos al lui Covrig a fost cauzat un prejudiciu de 2 milioane de lei și că va înainta dosarul către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

 

Cine este Covrig
Ilie Covrig (54 de ani) este absolvent al Facultății de Silvicultură şi Exploatări Forestiere Braşov a Universității Transilvania Braşov (1990), al studiilor postuniversitare de master în Managementul Sectorului Public (la Universitatea Politehnică Timișoara – 2008). Este doctor în silvicultură și conferențiar la departamentul Silvicultură al Facultății de Horticultură a Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca. Timp de 7 luni, în timpul Guvernului Dăncilă, a fost secretar de stat în Ministerului Mediului.

 

 

* Foto: Recorder

 

Cătălin VISCHI

1 comment
  1. Problema nu este aceea ca vor sa il demita.Problema este aceea ca padurile din mures s-au diminuat.Sa speram ca justitia nu face iarasi greselile cunoscute adica condamnari pentru fapte minore(demitere) in locul celor capitale(furturi din padurile statului..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare