FAPT – UDMR a înregistrat documentul privind eliberarea lui Grigore Makkai din funcția de viceprimar de Târgu Mureș: care sunt dedesubturile

ELIBERAREA VICEPRIMARULUI. În ultima joi a lunii septembrie (ziua 26), sau în ultima joi după Miercurea Ciuc, viceprimarul Makkai Grigore “Gergely” a primit o lovitură directă în plexul administrativo-financiar de la propria formațiune politică. UDMR, prin grupul celor 10 consilieri locali din forul deliberativ al municipiului Târgu Mureș, a depus proiectul de eliberare a sa din funcția de viceprimar.
Acesta este cel de-al doilea proiect inițiat (și primul depus la Primăria Târgu Mureș) privind eliberarea din funcție a lui Makkai, după cel al celor trei consilieri locali POL, însă este important tocmai pentru că vine din partea grupului de consilieri care l-au susținut în funcția de viceprimar pe fostul meteorolog al UDMR, precum și prin prisma faptului că formațiunea deține cel mai mare număr de aleși locali (10).
Pentru eliberarea din funcție a viceprimarului Makkai sunt necesari încă doi pași: introducerea proiectului pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Târgu Mureș și votarea proiectului de două treimi dintre aleșii municipali. Asta e o nedreptate legislativă, necorectată nici în această vară când a fost modificat Codul administrativ, pentru că viceprimarul este ales cu majoritate absolută (adică majoritate simplă, 50%+1), însă pentru a fi eliberat din funcție s-a păstrat obligația ca votul să fie dat de două treimi (adică 66,66%) dintre aleși.
În fine, să explicăm ce înseamnă asta…
De câte voturi e nevoie
Consiliul Local (CL) Târgu Mureș este constituit din 23 de consilieri locali, însă “în funcție” sunt doar 22 (PNL l-a pierdut voluntar pe drum, cu acordul ambelor părți, pe Pavel Dumitru, care a refuzat să conteste decizia excluderii din partid și eliberării din funcția de consilier local “la pachet” cu grupul de liberali pro-Florea – din care fac parte Vasile Miculi, Dumitru Matei, Călin Moldovan și Radu Liviu Todoran, cei patru reîntorcându-se în CL în urma unei decizii a instanței de judecată).
Însă asta nu schimbă cu nimic datele problemei. Dacă erau 23 de consilieri locali în funcție, era necesar 15,33 voturi – adică 15, se rotunjește în partea cea mai apropiată -, fiind 22 de consilieri, sunt necesare 14,66 voturi – adică tot 15. Așadar, raportarea de „două treimi” se referă la 22 de consilieri, implicit, pentru debarcarea lui Makkai e necesar să voteze 15 consilieri.
Strategia și șansele UDMR
Cum și-a făcut strategia UDMR? Cel mai probabil bazându-se pe nouă voturi de la consilierii săi (cel de-al 10-lea e Makkai, care e de presupus că va vota împotrivă, din observațiile personale fiind genul de persoană care se ține cu dinții de scaunul public în care a ajuns exclusiv datorită altora).
Însă mai sunt necesare șase voturi, iar sigure sunt doar patru: trei de la POL (aceștia inițiind un proiect asemănător, care n-a mai fost depus din considerente logice: UDMR și-a depus propriul proiect, similar) și unul de la PNL (cel al consilierei Theodora Benedek).
De unde vin celelalte două voturi în contextul în care cei patru neagreați PNL (Miculi, Matei, Moldovan și Todoran) par a se situa în afara ordinelor de partid și în aceeași apropiere toxică de edilul Florea (care îl va susține în funcție pe ascultătorul Makkai)? De la PSD, care, declarativ mimează electoral că luptă pentru postul suprem în administrație, dar faptic sunt lipiți ca marca de scrisoarea Florea?
Observând melanjul îndoielnic al politicului-administrativ din municipalitatea târgumureșeană, păstrez mari rezerve că cel de-al doilea viceprimar al municipiului, pesedistul Sergiu Papuc, nu a negociat deja voturile PSD pro-Makkai. Și o subliniere: votul e secret, așa că, păstrez mari rezerve că toți cei nouă consilieri UDMR vor vota pentru eliberarea din funcția de viceprimar al lui Makkai, în tabăra maghiară Florea având încă “locotenenți” datori. În consecință, această tentativă a UDMR ar fi o ratare. Un șut pe lângă poartă. Nici măcar o bară…
Dacă aceste calcule se adeveresc, rămâne dilema: de ce face UDMR pasul? Doar pentru a raporta electoratului rușinat de prestația administrativă a lui Makkai că “Am încercat, dar n-am reușit. Așa-s legile. L-au ținut PNL și PSD în funcție.”? E cam puțin pentru o formațiune care a anunțat că-și dorește schimbarea puterii administrative în 2020. Urmărim desfășurarea ostilităților.
Cătălin VISCHI