FAPTE – Cârciuma „La mortu’ vesel” funcționează în zona centrală din Târgu Mureș printr-un cumul de ilegalități în formă continuată
BODEGA FANTOMĂ. Încadrarea în spațiu a poveștii reale din această scriere: centrul istoric al orașului Târgu Mureș, în spatele Colegiului Național „Alexandru Papiu Ilarian”, pe strada Crizantemelor. Acolo, într-o anexă a unei case, tupit dup-un gard metalic maroniu și camuflat militărește de o viță de vie, un bar. Mai exact o cârciumă. Peste drum, Cimitirul Reformat (unul dintre cele mai vechi din localitate, înființat la începutul secolul al XVII-lea).
Cârciuma se deschide în fiecare zi la 7.30, cu o rigurozitate aproape religioasă, pentru că printre clienții stabili sunt și elevii de la Papiu. Adolescenții merg acolo, în insalubra crâșmă din trei motive: 1) că-i aproape de liceu; 2) pentru că pot cumpăra țigări „la fir” cu 1,5 lei bucata; 3) pentru că pot (ca-n reclama la Torssion).
Nu știu cum să vă spun că se numește cârciuma asta, pentru că n-are un nume. De ce n-are un nume? Simplu: pentru că funcționează ilegal. Totuși, pentru că trebuie să-i spunem cumva, o să-i spunem “Cârciuma lui Erji neni” (pe proprietară o cheamă Fekete Elisabeta), sau „La mortu’ vesel”, cum o cunosc cei câțiva consumatori cu ștate vechi din zonă.
De ce scriem (traducere: ne consumăm timpul) despre o crâșmă ilegală de cartier? Pentru că, de fapt, scrierea are alt subiect: cum se aplică legea în Târgu Mureș. Să vedem…
Cronologia unei ilegalități în formă continuată
Începutul lunii martie 2018. Niște cetățeni reclamă la Poliția Locală Târgu Mureș că pe strada Crizantemei, într-o anexă din curtea casei cu nr. 3, funcționează o unitate de alimentație publică (au simțul umorului), însă aceasta nu are firmă, program și (mai ales) autorizație de funcționare eliberată de Primăria controlată de edilul Dorin Florea.
Sfârșitul lunii martie 2018. După două săptămâni de la primirea reclamației, operativă, Poliția Locală (condusă la acea vreme de Ioan Zosim Damaschin) răspunde că, în urma controlului, s-a stabilit că la adresa respectivă funcționa Întreprinderea Individuală Fekete Elisabeta, având ca obiect de activitate “Baruri și activități de servire a băuturilor” (fără legătură cu subiectul: și ăla care a scris Codul CAEN a avut simțul umorului, sau un dram de retard), care funcționa fără autorizație de la Primărie. A fost amendată doamna Elisabeta (Erji neni), s-a dispus suspendarea activității, ura și la gară! Misiune îndeplinită.
Aprilie 2018. Pentru că pe Erji neni o durea în bască de amendă și de autorizația Primăriei, după plecarea Poliției Locale „La mortu’ vesel” activitatea a continuat de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Așa că oamenii revin cu o nouă reclamație. Poliția Locală revine la locul faptei, dublează amenda inițială (aceasta este procedura legală) și mențin decizia suspendării activității, pleacă, ura și la gară! Situația se repetă, ca un bis fără sfârșit cântat de vreun bețiv care se visează reîncarnarea lui Pavarotti. Polițiștii pleacă, Erji neni redeschide, viața se scurge ca și până atunci, votcă după votcă, cafea după cafea…
Iulie 2018. Cetățenii reclamă din nou (cronologia scrierii și a faptelor seamănă deja cu scenariul de la Happy Death Day, sau Before I Fall, sau oricare din cele un milion de filme după subiectul retăririi aceleiași zile). Poliția Locală vine din nou. Dispune, suplimentar, și confiscarea veniturilor realizate în ziua respectivă (asta-i procedura legală), pleacă, Erji neni redeschide. Daaar, suplimentar, dă în judecată Poliția Locală, contestând suspendarea activității. În acel moment, Damaschin respiră ușurat: până la soluționarea speței, pe Crizantemelor nr. 3 se poate bea cu țoiu și vinde țigări la fir. Activitatea continuă „La mortu’ vesel”.
Decembrie 2018. Judecătoria Târgu Mureș emite sentința, respingând contestația lui Erji neni. Activitatea continuă „La mortu’ vesel”. De ce? Pentru că șeful Poliției Locale de atunci spune că atât au fost competențele lor. Practic, s-au șters pe bascheți cu decizia instanței de judecată, nefinalizând-o. Cum e asta? Ca orice act fără finalizare. Insuficient.
Luna viitoare se împlinește un an de la sentința judecătorească prin care se consfințea suspendarea activității cârciumii care funcționează și acum, bine-mersi, fără autorizație. Probabil Erji neni se gândește deja să facă un tort, aniversând această poveste despre o infracțiune în formă continuată (a, funcționează așa, ilegal, nu din 2018, atunci a fost descoperită infracțiunea, ci de câțiva ani buni). E totuși bine, măcar nu mai plătește biruri la Primărie, ca restul proștilor de agenți economici cinstiți. End of story…
„La mortu’ vesel” trăiește. Vivat! Nimeni nu face nimic. Doar Damaschin mimează că a făcut ceva. Ceea ce tot e bine, doar trăim în țara lui „A furat, dar măcar a făcut ceva”.
* Precizare (dacă mai era necesară): msnews deține documente oficiale care atestă cele consemnate în scriere. Fotografiile sunt de la fața locului, într-o zi oarecare din luna octombrie 2019 (oricum, mereu e la fel, clienții, țoiu, votca).
Cătălin VISCHI