FIRME-FANTOMĂ – DIICOT Târgu Mureș anchetează un caz de evaziune fiscală de 10 milioane de lei, 13 persoane aduse la audieri

OPERAȚIUNE. Poliţişti Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Tîrgu Mureş – Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor, sub coordonarea procurorilor DIICOT Târgu Mureş, au efectuat 15 percheziţii în judeţele Mureş, Harghita, Bihor şi Covasna, la persoane dintr-un grup infracțional organizat bănuit de evaziune fiscală şi folosire de acte nereale, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 10 milioane de lei. 13 persoane au fost aduse pentru audieri la sediul DIICOT Târgu Mureş.

 

Conform anchetatorilor, în perioada martie 2014 – martie 2016, administratorii unei societăţi din judeţul Bihor, prin intermediul a trei societăţi de tip fantomă din judeţul Mureş, ar fi efectuat 59 de importuri de produse supuse taxei antidumping, în scopul sustragerii de la plata taxei antidumping şi a TVA-ului aferent, prezentând autorităţilor vamale mărfurile ca având o altă provenienţă sau fiind încadrate în alt cod tarifar.

 

Ulterior importurilor, cele trei societăţi de tip fantomă ar fi revândut, scriptic, mărfurile importate către societatea din judeţul Bihor. De asemenea, societatea reală, în urma creării unor circuite de tranzacţionare fictive prin intermediul aceloraşi societăţi de tip fantomă, ar fi evidenţiat în actele contabile şi în alte documente legale 48 de facturi fiscale reprezentând cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni comerciale reale, în scopul ocolirii regimului de taxare inversă a TVA aplicabil importurilor intracomunitare, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul statului.

 

Operațiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române și de participarea poliţiştilor de la structurile de combatere a criminalităţii organizate din Covasna, Harghita şi Oradea, precum şi din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Mureş şi Harghita.

 

Vali STOICA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare