„HALATUL” – Cât costă să închiriezi circuitul de viteză auto-moto Transilvania Motor Ring

MUREȘ. Transilvania Motor Ring, fals supranumit „primul circuit de motorsport la standarde europene din România”, poate fi închiriat, administratorul – Consiliului Județean (CJ) Mureș – punând în dezbatere publică (care expiră în 23 iulie) regulamentul și taxele de închiriere.

 

Ce presupune închirierea

 

Conform proiectului propus de CJ Mureș, prin hotărârea forului  deliberativ al județului, complexul aflat în satul Cerghid, localitate aparținătoare de orașul Ungheni, poate fi închiriat atât de persoane fizice, cât și de persoane juridice, pentru organizarea de evenimente publice sau private, track-day, competiții sportive, școli de pilotaj, lansări, expoziții, prezentări, workshop-uri și team buildinguri. În dulcele stil mioritic, pentru că circuitul care a costat 12,6 milioane de euro nu este dotat cu instalație de iluminat nocturn, acesta poate fi utilizat primăvara și toamna între orele 8-18 (în perioadele 15 aprilie – 15 mai, 15 august – 15 octombrie), vara între orele 8-20 (în perioada 15 mai-15 august) și de la sfârșitul toamnei și până la începutul primăverii (în perioada 15 octombrie – 15 aprilie) între orele 8-16.

 

Închirierea complexului include acces la: parcare și heliport, pistă, pe pit lane și în posturile de arbitraj de pe traseu, bufet și tribună, toalete și dușuri, internet, furnizarea de curent, spațiu administrativ, clădirea de boxe și restaurant (6 birouri și camere de lucru pentru echipe, sală de conferințe, bucătărie, acces în camera controlori cursă și postul de cronometraj, platformă premiere), boxe, servicii de cronometrare și transpondere de viteză, utilaj de ridicat și transport autovehicule avariate, studio TV și radio, platformă TV.

 

Conform regulamentului, este permis accesul simultan pe circuit a maximum 22 de autovehicule, sau 44 de motociclete (pentru alte tipuri de vehicule nu există un număr maxim stabilit). Tot regulamentul interzice pe circuitul Transilvania Motor Ring driftul și burnout-ul. Fiecare prevedere a regulamentului încălcată se soldează cu o amendă de 2.000 de lei.

 

 

Cât costă

 

Să vedem cât costă. Pentru concursuri cu spectatori se vor percepe următoarele taxe: auto și moto 144.363 lei/zi, ciclism și alte evenimente 37.902 lei/zi. Pentru evenimente private, complexul se poate închiria cu sume cuprinse între 3.714 lei și 27.859 lei, în funcție de perioada calendaristică și numărul orelor de închiriere (de la minimum 2 ore până la maximum 12 ore).

 

Pe lângă cu tariful de închiriere, CJ Mureș va percepe și o garanție pentru eventualele daune cauzate de utilizatori, în cuantum egal cu valoarea tarifului de închiriere (care se rambursează, dacă nu se produc daune).

 

Ce este Transilvania Motor Ring

 

Circuitul are 3,7 kilometri lungime și 11-14 metri lățime, acces din DJ 151B, parc auto, 11 boxe, parcări, spaţii pentru administraţie, tribună, restaurant, depozite, centru medical, centru de informare. Urmează să fie deservit de aproximativ 35 de angajați permanenți. A costat echivalentul a peste 12,6 milioane de euro.

 

Care este scopul acestei investiții, în afară de distracție? Creșterea gradului de turiști în orașul Ungheni. Cine ne spune  asta? Proprietarul (CJ Mureș), care a dispus plata a aproximativ 30.000 de euro pentru firma care face un studiu care să-i spună cum e mai bine să administreze circuitul (adică să-și facă un serviciu sau o firmă CJ Mureș, ori să-l concesioneze unui privat).

 

Să încheiem și legenda patriotică cu „Transilvania Motor Ring primul circuit de motorsport la standarde europene din România”. Nu-i. Acesta nu este nici primul, nici cel mai mare, nici cel mai modern circuit de viteză auto-moto din România.

 

Să-i vedem pe competitori și prețurile pe care le practică aceștia: Motorpark România (situat în Adâncata, jud. Ialomița), lungime 4,13 kilometri, lățime 11-16 metri; Academia Titi Aur, circuit la ieșirea din Crevedia (aici închirierea unui circuit de asfalt/macadam/offroad, paarcurs cu mașina/motocicleta personală, costă 900 lei/oră); Prejmer Circuit, 1,25 kilometri lungime (170 de metri în linie dreaptă) și între 8 și 10 metri lățime – este în special pistă de karting (prețul pentru o oră: 240 lei cu mașina personală); Circuitul Speed Park Bacău, pistă de kating (prețul pe zi: auto 150 de lei/persoană, moto 100 lei/persoană); Circuitul Skat Kart Târgu Secuiesc, lungime 1,43 kilometri.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare