HOTĂRÂREA 100 – Oficial din Reghin: „Noi nu respectăm legislația rutieră în privința parcărilor!”
PREMIERĂ MONDIALĂ. Parcările din Reghin (că se parchează și-n acest oraș – cum se poate, greu, aproape imposibil – și, așa cum veți vedea, se edifică parcări, e drept, încălcându-se legislația rutieră – cum veți vedea). Recent, la sfârșit de mai, a fost aprobată politica locală de parcări în cel de-al doilea municipiu al județului Mureș (zice-se că argumentul acestei decizii ar fi obligativitatea de a avea o politică locală aprobată de forul decizional – Consiliul Local – pentru a putea fi, ulterior, accesate fonduri financiare pentru diferite proiecte).
Anterior votului plenului CL Reghin, toate comisiile (inclusiv aia de cultură – da-da, nu râdeți, în Reghin și comisia de cultură trebuie să avizeze politica de parcări) au avizat favorabil acest proiect-miracol care va revoluționa strategia edificării parcărilor în municipiu, în consecință totul părea a fi o simplă formalitate. Toată lumea mânuța sus, mimând o hemoragie nazală, rezultă: proiect aprobat, devenit hotărâre a CL, viața (și, o dată cu ea, parcările) merge înainte. Însă n-a fost așa.
Nu respectăm legea!
Știți parcarea din fața Primăriei? Deci nu de la buticul de pe vreo stradă-nfundată, ci chiar din centrul urbei, chiar din fața clădirii unde prestează administrația publică condusă de primarul Maria Precup și unde, se presupune, se veghează (și) la respectarea legilor. Atunci, bine, pentru că încalcă legislația rutieră.
Avertizarea a fost făcută nu de vreun neica nimeni, ci de un ales al reghinenilor în Consiliul Local, Iulius Făgărășan (bine, ăsta-i liberal, adică un “rău”, care-i dușman cu „duamna de roșu de Reghin”, deci d-aia, probabil, a spus așa). Omul a zis-o nu șoptit, în privat, ci chiar în ședința publică a forului decizional, cerând, în premieră mondială!, ca într-un act oficial al unei administrații publice să fie înscrisă și obligația acesteia de a respecta… legea!
Făgărășan: „La nivel de Reghin avem foarte multe parcări care nu sunt în concordanță cu Legea circulației – nu o să intru în toate cazurile, vă pot da un exemplu: în fața Primăriei avem un loc de parcare în fața trecerii de pietoni (…) Aș aduce un amendament la Obiectivele care se impun, și anume: “siguranța cetățeanului și respectarea legislației rutiere în ceea ce privește toate parcările” pentru că este obligația noastră să respectăm acest lucru. Vă dau un alt exemplu pentru că este pe zona centrală, în fața Poștei: ultimul loc de parcare este exact pe colțul străzii, ori cei care au carnet au citit că, cu 25 de metri înainte de colțul intersecției este interzisă staționarea. Noi, ca municipalitate, punem parcări! (…) Repet, este vorba de respectarea legislației rutiere!”.
Degeaba a încercat secretarul Primăriei, Mirela Minodora Rădoi, care a sesizat dimensiunea amendamentului propus de Făgărășan, să dreagă busuiocul („Legislația rutieră oricum trebuie respectată, se subînțelege clar că nu poți să implementezi niciun program fără a respecta legislația în vigoare și în domeniu.”), Făgărășan nu și nu: „Reiterez obligația respectării legislației rutirere pentru că suntem în 2018, iar parcările acelea nu au fost făcute în urmă cu 20 de ani, au fost făcute în anii precedenți. Aveam și în anii precedenți o legislație rutieră pe care noi nu am respectat-o! De data aceasta, dacă tot votăm o politică, vreau ca în politica respectivă să fie inserată “respectarea normelor de circulație din legislația rutieră”.
Și, atenție mărită!, hotărârea CL Reghin a fost completată, cu acordul celoralți consilieri locali, cu amendamentul lui Făgărășan. În consecință, în Reghin există prima hotărâre a forului decizional (CL) în care se menționează că legea trebui respectată de administrația publică! În aparență, așa cum motiva secretarul Primăriei, e un non-sens, respectarea legislației fiind obligatorie. În realitate, în Reghin nu e. Cel puțin asta e concluzia la care au ajuns consilierii locali, aleșii reghinenilor. Aaa, hotărârea asta (privind aprobarea politicii locale de parcari în municipiul Reghin) poartă numărul 100 (în anul Centenarului) :).
Cătălin VISCHI