Imperativul categoric al lui Kant 1.Immanuel Kant, inventatorul imperativului categoric

FILOZOFIE. Când încercăm să decidem care este ceea ce trebuie făcut din punct de vedere moral, de ce ar trebui să luăm în considerare? Consecințele acțiunii contează cel mai mult? Sau, sunt intențiile persoanei pe care ar trebui să ne uităm? Ambii? Nici? Unul dintre răspunsurile potențiale la aceste întrebări vine dintr-o teorie etică prezentată de filozoful german Immanuel Kant din secolul al XVIII-lea. Această teorie propune că nu consecințele ar trebui să ne ghideze acțiunile; mai degrabă, ar trebui să ne preocupe să acționăm rațional și în conformitate cu datoria față de principiile morale. În acest articol, vom arunca o privire mai profundă asupra teoriei deontologice a eticii a lui Kant și a imperativului categoric – ce pare să fie corect, unde pare că poate merge prost și de ce ar trebui să luăm în continuare acest lucru în serios în filosofia etică.

Immanuel Kant, omul responsabil pentru ideea imperativului categoric, a fost un filozof german care a scris în secolul al XVIII-lea. Lucrările sale acoperă o gamă largă de subiecte filozofice, inclusiv totul, de la metafizică la estetică.

Influențele lui Kant au inclus oameni ca G.W. Leibniz și David Hume – pe acesta din urmă îi atribuie „întreruperea somnului dogmatic și a dat investigațiilor [lui] în domeniul filosofiei speculative o direcție destul de nouă” (1772).

Groundwork for the Metaphysics of Morals al lui Kant (1785) este textul care contează cel mai mult pentru discuția noastră. În această lucrare, el ne introduce în teoria sa deontologică a eticii, folosind raționalitatea și imperativul categoric ca ghid pentru acțiunea morală.

În timp ce Kant nu a călătorit niciodată departe de casă și nu s-a căsătorit niciodată, el a fost încă un fluture social. Cina lui era un eveniment în care oamenii mergeau să vadă și să fie văzuți, să savureze mâncare și băutură, în conformitate cu regulile stricte ale lui Kant.

Imaginați-vă că sunteți la o întâlnire la cină și întâlnirea dvs. pregătește o masă care miroase și are gust ca șosetele de sport a lui Michael Jordan. Nu îți poți da seama dacă a fost carnea misterioasă sau sosul care încă ține de amenințător, dar știi dacă vei supraviețui luând o altă mușcătură.

Când vă vede expresia, întâlnirea întreabă: „Nu-ți place? Este rețeta secretă a străbunicii mele!”.

Te-ai trezit într-o dilemă etică. Pe de o parte, nu vrei să-ți minți întâlnirea! Cu toate acestea, a spune adevărul le va răni cu siguranță sentimentele! Ai urmat recent un curs introductiv în etică și te-ai angajat să fii o persoană bună din punct de vedere moral, dar încă ești blocat. Care este lucrul corect de făcut aici?

Înainte de a putea răspunde la această întrebare, va trebui să ne scuzăm de la cină și să facem o plimbare prin etica lui Kant. Mai precis, trebuie să aruncăm o privire în profunzime asupra imperativului categoric al lui Kant și asupra modului în care funcționează pentru a ne ghida acțiunile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare