Indemnizațiile de însoțitor restante, pentru persoanele cu dizabilități grave, aprobate prin rectificare bugetară

COMUNICAT DE PRESĂ. Având în vedere faptul că Guvernul nu a virat încă fondurile necesare pentru lunile august și septembrie, la propunerea primarului Soós Zoltán, Consiliul Local a decis ca întreaga sumă de aproape 5 milioane de lei să fie plătită din bugetul local. De această sumă vor beneficia aproximativ 1200 de persoane.

Indemnizația de însoțitor lunară aferentă persoanelor cu dizabilități grave este în prezent de 1890 de lei, urmând să crească începând cu luna octombrie 2023. Din această sumă, contribuția Municipiului este de 10%, iar diferența de 90% reprezintă contribuția statului.

Municipiul Târgu Mureș a prevăzut încă de la început, în buget, contribuția proprie de 10% (aproximativ 200.000 de lei/lună) necesară tuturor persoanelor afectate, pentru fiecare lună până la finalul anului.

Pentru a veni în sprijinul persoanelor afectate, având în vedere lipsa unui răspuns oficial din partea instituțiilor responsabile până la acest moment, primarul Soós Zoltán a propus ca, până la rezolvarea blocajului de la nivel central, Municipiul să plătească sumele restante din bugetul propriu, urmând să recupereze aceste sume la momentul în care acestea vor fi virate de către Guvern. În acest sens, bugetul Direcției de Asistență Socială Târgu Mureș a fost
rectificat cu 6,2 milioane de lei, fiind incluse și sume pentru ONG-uri.


SAJTÓKÖZLEMÉNY. A költségvetés módosításával fizetik ki a súlyosan fogyatékos személyek elmaradt juttatásait.

Mivel a kormány még nem utalta át a szükséges összegeket augusztusra és szeptemberre, a helyi tanács Soós Zoltán kezdeményezésére úgy döntött, hogy a teljes, közel 5 millió lejes összeget a helyi költségvetésből fizetik. Ebből az összegből körülbelül 1200 személy részesül.

A súlyos fogyatékossággal élők havi támogatása jelenleg 1890 lej, és 2023 októberétől emelkedik. Ebből az összegből 10%-ot a polgármesteri hivatal, a fennmaradó 90%-ot pedig az állam biztosítja.

Marosvásárhely a kezdetektől fogva a költségvetésben biztosította az összes érintett személy számára szükséges 10%-os (kb. 200.000 lej/hó) önrészt az év végéig.

Mivel az illetékes intézmények részéről eddig nem érkezett hivatalos válasz, a helyi tanács úgy döntött, hogy addig is a polgármesteri hivatal saját költségvetéséből fizeti ki az elmaradt összeget, amit később levonnak a kormány által történő átutaláskor. Ennek érdekében a marosvásárhelyi Szociális Igazgatóság költségvetését 6,2 millió lejjel módosították,
beleértve a civil szervezeteknek szánt összegeket is.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare