INVESTIGAȚIE – Copiilor săraci din Târgu Mureș li se oferă două mese pe zi în cuantum total de… 7,5 lei: cum încalcă administrația Florea legea de 5 ani

LEGE ÎNCĂLCATĂ DE 5 ANI. Undeva pe strada Progresului (rețineți: Progresului) din Târgu Mureș, la parterul Grădiniţei “Paradisul Copilăriei” (rețineți: Paradisul Copilăriei) funcționează un centru de zi pentru copii săraci, din familii defavorizate.

 

Centrul este gestionat de administrația publică din Târgu Mureș, controlată de 19 ani de Dorin Florea, un om care nu pierde nicio secundă a existenței sale tutankamonice în funcția de primar fără să reamintească public cât de mult îi pasă și cât de mult se zbate pentru târgumureșeni. Centrul ăsta se numește Rozmarin – rozmarinul e o plantă lemnoasă cu frunze în formă de ace, o lamiaceae al cărui nume vine din latinescul „rosmarinus” („roua mării”).

 

90 de copii, 3 covrigi ș-o apă

 

La Rozmarin Târgu Mureș vin vreo 90 de copii (în majoritate din cartierul ilegal de cocioabe Valea Rece). Copii săraci, proveniți din familii defavorizate. Marginalizaţi social sau cu risc iminent de marginalizare socială. Copiii ăștia au vârste cuprinse între 3 şi 8 ani. Copii mici, așadar, organizați în grupe de grădiniţă şi grupe de alfabetizare (pentru copiii care nu au fost la şcoală, din motive sociale, adică din sărăcia sau indiferența părinților – dar ce vină au ei?).

 

Oficial, centrul pentru copii săraci din Târgu Mureș funcționează în baza unor legi (cea privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului și cea privind standardele minime obligatorii pentru centrele de zi). Să vedem cum asigură administraţia publică locală clamata „creştere a gradului de responsabilitate faţă de cetăţean” (mai mult, față de copii aflați la vârste mici)…

 

Practic, rolul centrului Rozmarin este de a-i pregăti pe copii să depăşească handicapul social în care se află familia lor şi să-i pregătească pentru “integrarea în învăţământul de masă”. Pe lângă programul educativ (transport, igienă, asistență medicală, consultanță și rechizite – ocazional, atunci când se primesc donații din mediul privat, chiar haine și alimente), copiilor trebuie să li se asigure două mese: micul dejun şi prânzul.

 

N-o mai lungim, că-n fond asta-i o scriere care expune o situație de fapt, nu-i un elastic: în Târgu Mureș, alocația financiară pentru hrana copiilor mici de la Centrul Rozmarin este în acest moment de… 7,5 lei. Adică asta-i alocația impusă de o decizie a Consiliului Local Târgu Mureș din noiembrie… 2015. Pentru ambele mese.

 

În fine, dacă vă gestionați singuri hrana, încercați să mâncați un mic dejun și un prânz cu 7,5 lei. Suma este echivalentul a trei covrigi și o sticlă cu apă. Vă reamintiți? Progres, paradisul copilăriei…

 

Cum să-ncalci o lege de 5 ani încoace

 

Sigur, e o premeditată și gravă încălcare a legii. În 2014, pentru a evita orice interpretare locală, Guvernul a emis o Hotărâre (nr. 904/2014) care stabilea limitele minime de cheltuieli aferente copiilor beneficiari (și) ai centrelor de zi. Conform acestei legi, care a intrat în vigoare și era obligatoriu să fie aplicată din 1 decembrie 2014, cuantumul alocației de hrană/zi era în sumă de 12 lei/zi pentru copiii de până la 3 ani, de 16,6 lei/zi pentru copiii de peste 3 ani.

 

De asemenea, anual copiii de până la 3 ani trebuiau să primească îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucării, transport și materiale cultural-sportive în valoare de 366 de lei, copiii de 3-7 ani, în valoare de 498 de lei, iar copiii de peste 7 ani, în valoare de 611 lei – rețineți, acum ei primesc îmbrăcăminte, încălțăminte, jucării, doar atunci când se primesc donații din mediul privat.

 

Să revenim la norma de hrană a copiilor săraci. Cum s-a aprobat în Târgu Mureș, la aproape un an de la intrarea în vigoare a legii, de forul deliberativ al orașului (prin acel ilegal HCL – nr. 271 din 5 noiembrie 2015) și cu girul primarului Florea, o alocație financiară pentru hrană mai mică, valabilă în perioada 2008-2014? Cu încălcarea cu premeditare a legii și a drepturilor copilului.

 

Atunci, secretarul municipalității Târgu Mureș (care a avizat de legalitate hotărârea ilegală) era juristul Andrei Mureşan, iar președintele de ședință era economistul Bakos Levente Attila (UDMR). După 2015, de 4 ani încoace, nimeni nu s-a mai gândit dacă e suficient, sau măcar dacă se respectă legislația în materie.

 

S-ar fi putut face mai mult? Să vedem… Legea nu interzice suplimentarea alocării unei sume mai mari, doar stabilește suma minimă (și aceasta încălcată de administrația Florea). Astfel, în urma unei documentări rapide, am găsit centre de zi din subordinea unor primării (din București, Pitești, Hunedoara, Satu Mare etc.) în care, încă din anul 2015, norma zilnică de hrană era cuprinsă între 12 lei și 15 lei.

 

… după 5 ani

 

Puneți-vă o secundă în rolul celor care trebuie să pregătească în octombrie 2019, în Târgu Mureș, două mese pe zi cu 7,5 lei… S-a scurs secunda, ca roua mării, pe obrazul unor copii care au avut neșansa să se nască într-un oraș al armoniei de fațadă, al veșnicelor conflicte politico-administrative concentrate asupra puterii personale ale actorilor politruci și niciodată pe nevoile propriilor cetățeni.

 

Nu știu dacă se mai poate, dar măcar încercăm să sfârșim scrierea într-o notă cu un ușor iz de optimism. După 5 ani de încălcare a legii, administrația centrului a cerut majorarea cuantumului de hrană pentru copiii de Centrul Rozmarin din Târgu Mureș, de la 7,5 lei (cât s-a stabilit ilegal în 2015) la 12 lei (sumă care este tot ilegală în privința copiilor de peste 3 ani). Este o tentativă de a se respecta parțial legea, însă, practic, este tot o încălcare a acesteia.

 

Am scris (și) pentru știința actualilor componenți ai forului deliberativ (consilierii locali), care urmează, din nou, să fie induși în eroare, proiectul de aprobare al noii hotărâri trecând deja de dezbatere publică și urmând să le fie supus dezbaterii (și aprobării). Forma corectă (legală) de stabilire a alocației MINIME de hrană pentru copiii de la Centrul Rozmarin este de 12 lei pentru copiii de până la 3 ani și de 16,6 lei pentru copiii mai mari de 3 ani.

 

În rest, în orașul armoniei de fațadă a venit toamna. De fapt, e toamnă de mult. Și grija față de semeni e tot de fațadă. Facem (când suntem obligați) minimum din ceea ce ne impune legea. Uneori, nu facem nici măcar asta. Prea multe legi…

 

 

GRUPUL de INVESTIGAȚII msnews

2 comments
  1. DIRECŢIA GENERALĂ DE ASISTENŢĂ SOCIALĂ ŞI PROTECŢIA COPILULUI MUREŞ astia ce fac .Trebuie sa verifice aplicarea legii protectiei. Vai de capul lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare