INVESTIGAȚIE – Încurcați în milioane: Afacerea „Buncărul” și „băieții deștepți” din construcțiile mureșene
MUREȘ. Construcția noului buncăr și a spațiilor conexe viitorului laborator de radioterapie de la Spitalul Clinic Județean Mureș, care va adăposti noul RMN al secției Oncologie, este trecută prin toate chinurile facerii, prima încercare de a găsi un constructor care să execute lucrarea soldându-se cu eșec.
Nu-i nimic nou în asta, nu e primul și nici ultimul eșec al unei administrații publice, oricum îl vom explica. De asemenea, scrierea de față oferă celor interesați și un bonus: de ce s-a ajuns aici și care sunt argumentele pentru care acest business se pliază perfect pe stategia „Noi centrăm, noi dăm cu capul”, unde „noi” sunt sereleurile „băieților deștepți” din construcțiile mureșene – dăm și nume, nicio grijă, nu suntem emotivi. Dar pentru început, să aflăm de ce nu vrea nimeni să se angajeze la edificarea buncărului?
Răspunsul, vânare de vânt
Răspunsul lipsei ofertelor financiare pentru edificarea buncărului a fost găsit: pentru că unitatea spitalicească manageriată de Dan Sîmpălean s-a oferit să plătească doar 80% din cât face. De ce a făcut asta? Păi, pentru că așa i-a spus firma plătită să facă studiul de fezabilitate (SF), că aceea e valoarea corectă. Cine e firma asta? Un sereleu din Tîrgu Mureș, Mansart Corporate, administrat de Șerban Pop, fost șef de achiziții al UMF și frate al lui Cosmin Pop, care controlează firma de construcții Romur SA.
Bine, Pop de la Mansart Corporate realizează SF-ul la acest proiect “la solicitarea Spitalului Clinic Județean Mureș” și cu banii plătiți din pușculița județului de Consiliul Județean (CJ) Mureș. Spitalul condus de Sîmpălean recepționează documentația tehnică imediat după Crăciun, în 27 decembrie 2017 (conform Procesului verbal nr. 20740).
Conform acesteia, valoarea totală este de aproape 5 milioane de lei (respectiv 4.842.118,91 lei), echivalentul a peste 1 milion de euro (1.039.951,66 euro), din care care construcția și montajul însemnau 3.452.077,82 lei (echivalent a 741.409,73 euro). Observați mimarea unei minuțiozități chirugicale pentru banul public (finanțarea investiției se va realiza din bugetul județului).
În februarie 2018, CJ Mureș aprobă documentația și indicatorii investiției, iar spitalul își pune oferta pe SEAP și cere oferte de participare, în procedură simplificată (motivația, că nu mai e timp, că și pesediștii – prin deputatul Florin Buicu – și udemeriștii – prin președintele CJ, Péter Ferenc -, l-au amenințat deja public pe Sîmpălean cu demiterea pentru că managerul tergiversa demararea licitației pentru construirea buncărului).
În baza acestui SF, cei de la Spitalul Clinic Județean Mureș au avansat pe SEAP un anunț de participare simplificat, estimând investiția la 3,3 milioane de lei + TVA, suma de execuție a lucrării comunicată de potențialii constructori urmând să aibă o pondere la evaluare de 90%. Deci, nu-i licitație, doar lapte și miere, să curgă ofertele, așadar. Numai că la expirarea termenului limită (29 iunie), surpriză. Deși două firme și-au anunțat intenția de a contracta lucrarea, niciuna n-a depus ofertă de preț.
Cine sunt interesații
Cele două firme care și-au anunțat intenția de participare sunt două sereleuri din Tîrgu Mureș. Prima (nu râdeți) e chiar firma care a executat SF-ul: Mansart Corporate (cu sediul pe strada Secuilor Martiri), a fratelui magnatului de la Romur, un extrem de apropiat (și) al primarului municipiului, Dorin Florea.
Cea de-a doua firmă, este Construct Mapcom (cu sediul pe strada Insulei), care reprezintă o mică parte din posesiunile familiei Plopeanu. Firma e administrată de Alin Doru Plopeanu și o are ca asociat pe soția sa, Adina Gabriela Plopeanu (administrator al futuristului hotel Privo și fiica milionarului Emil Morariu, fost acționar al fabricii de bere Bere Mureș, firmă vândută în 2008 către Heineken cu 150 milioane euro).
Niciuna din cele două firme nu au depus o ofertă financiară. În consecință, cei de la Clinic au cerut explicații… realizatorilor SF-ului, care sunt și interesați de execuție. Stânjenitor.
Explicația: „Prea puțin, mai plusați 1 milion”
Gândiți-vă puțin, cu compasiunea necesară, la situația penibilă în care a fost pus fratele magnatului construcțiilor mureșene, Cosmin Pop, să explice de ce nu a făcut nicio ofertă de preț, în condițiile în care tot el a stabilit prețul. Și să spună și că a stabilit un preț prea mic, deci trebuie mai multă deschidere a pungii de bani publici, deci generozitate mai mare, că dor nu trăim vremurile lui Hagi Tudose, ci ale economiei care duduie.
Iată motivația celor de la Mansart Corporate, asumată de administratorul Șerban Pop (cu corecturile gramaticale de rigoare, fapt pentru care ne cerem scuze anticipat). “La faza de SF, estimarea valorii s-a realizat în urma întocmirii unor liste de cantități preliminare și comasate, fără încadrări (n.red., adică nimic exact). Astfel, încadrarea rezultată este încadrată în sub 80% din valoarea standardului de cost. (…) Precizăm că (…) o estimare mai precisă se poate realiza doar în urma întocmirii proiectului tehnic și a detaliilor de execuție. (…) Având în vedere că la procedura de achiziție nu s-a prezentat niciun ofertant, unul dintre motive putând fi valoarea estimată (n.red., de ei, de Mansart), meționăm că valoarea poate fi estimată la valoarea maximă a standardului de cost.”.
Doar acum, dacă doriți, puteți râde, ignorând că sunt bani publici în joc, care urmează să fie plătiți din bugetul județului. Deci, Mansart face SF-ul, apoi se gândește să execute și lucrarea, își dă seama că a estimat lucrarea la o sumă la care profitul nu e mulțumitor și cere celui care l-a plătit (și) pentru a estima valoarea lucrării să mai pluseze. Ca la poker. Să se meargă cu dărnicia financiară până maximul admis de lege.
Bașca, tot Mansart-ul lui Pop îi spune, cu bonomie, beneficiarului (Spitalului Clinic) și cu cât să crească suma, “să fie bine, să nu fie rău”: 966.368,09 lei. Aproape 1 milion de lei în plus. Un mizilic. În urma acestei majorări, doar construcția și montajul ar avea o valoare totală de peste 5 milioane de lei + TVA. Pronostic: cel mai probabil consilierii județeni dirijați de Peter Ferenc vor aproba majorarea astăzi, 25 iulie 2018.
La final, doar câteva detalii pentru cei interesați de investiție. Suprafața desfășurată construită este de 689 metri pătrați (suprafața utilă a construcției este de 515 metri pătrați). Durata de implementare a obiectivului de investiții este doi ani, lucrările trebuie efectuate în maximum 15 luni.
GRUPUL de INVESTIGAȚII msnews