DCIM100MEDIA

INVESTIGAȚIE – O investiție de aproape 5 milioane de euro care urma să se implementeze în Târgu Mureș, pentru UMFST, pe rolul instanței de judecată

CONTRACTUL, CÂȘTIGĂTORII, CONTESTATORII. Proiectarea și execuția construirii noului cămin studențesc al Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) din Târgu Mureș a fost atribuit unei asocieri de 6 sereleuri (Simion Tehnoconstruct & Proiectare Pago SSM Construct & Costruzioni Generali Sud & MTA Structural Engineers & Migifra & Intergroup Engineering).

 

Licitația a fost contestată de unul dintre ofertanți (asocierea firmelor locale Socot SA & Alfaconstruct SRL), care a cerut în luna octombrie suspendarea procedurii, anularea rezultatului și reevaluarea ofertelor. Cererea de suspendare a procedurii a fost respinsă pe repede înainte, iar solicitare în întregul ei a fost respinsă în 9 decembrie 2020 de Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC).

 

Implicit, Compania Națională de Investiții (CNI), prin care statul derulează această investiție, putea semna contractul cu asocierea desemnată câștigătoare, însă, în Ajunul Crăciunului, Socot & Alfaconstruct au dat în judecată CNI și asocierea desemnată câștigătoare (speța se judecă în contencios-administrativ la Curtea de Apel București). Așadar, semnarea contractului și ordinul de începere a investiției (implicit și finalizarea noului cămin studențesc din Târgu Mureș) au fost amânate până la pronunțarea instanței de judecată.

 

Miza: 4,76 milioane de euro

 

În acest moment, UMFST Târgu Mureş are în administrare 6 cămine studenţeşti (5 sunt situate pe strada Nicolae Grigorescu, la numerele 15, 15 A, 15 B, 17  și 17 A, și unul pe strada Căprioarei nr. 4), care totalizează 1.600 de locuri de cazare. În 2019, beneficiind de relația de partid a rectorului Leonard Azamfirei, acum și senator PSD, cu conducerea social-democrată, instituția universitară a reușit să obțină promisiunea finanțării unui nou cămin, cu demisol, parter și 3 etaje.

 

Acesta va avea 280 de locuri de cazare și va fi situat pe strada Gheorghe Marinescu nr. 38, adresă la care mai figurează Centrul Integrat de Medicină Dentară al universității, dar și alte 5 secții ale Spitalului Clinic Județean Mureș (Endocrinologia, Pediatria, Neonatologia și două secții de psihiatrie – acuți).

 

Banii urmează să fie alocați din pușculița statului, investiția fiind realizată de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, prin CNI. Valoarea totală a proiectului a fost estimată la 19,6 milioane de lei + TVA (echivalentul a 4,76 milioane de euro – inițial s-a acrediat public că investiția însumează echivalentul a 6,25 milioane de euro, informația fiind falsă).

 

Contractul a fost atribuit pe criteriul Cel mai bun raport calitate-preț, unde componenta financiară a avut o pondere de 60%, experiența profesională de 20% și garanția oferită de 20% (perioada minimă de garanție a fost impusă la 3 ani). Conform contractului, lucrarea trebuie finalizată în 21 de luni (3 luni fiind alocate pentru proiectare și 18 luni pentru execuția efectivă a construcției).

 

Cine sunt câștigătorii

 

Asocierea de firme desemnată câștigătoare este formată din 6 sereleuri din România (din zona Moldovei) și Italia:

 

1) Simion Tehnoconstruct SRL, liderul asocierii câștigătoare, are sediul în Curtești, un sat din județul Botoșani, și este controlat de Viorel Simion. Firma a fost înregistrată doar la finalul anului 2018 (în 24 septembrie), iar anul trecut a raportat o cifră de afaceri de 15,66 milioane de lei (obținute prin 5 contracte cu CNI – din care trei săli de sport în județul de baștină – și unul cu Poliția de Frontieră), profit net de 10% (respectiv 1,56 milioane de lei) și o medie de 11 angajați.

 

2) Proiectare Pago SSM Construct SRL este înregistrat în București, înființat cu câteva zile după serleul lui Simion (în octombrie 2018) și controlat de Ana Emanuela Popescu. Anul trecut a raportat o cifră de afaceri de sub 300.000 lei, cu un profit net de aproape 170.000 lei. Firma nu are niciun angajat. Obiectul de activitate principal este Activități de inginerie și consultanță tehnică.

 

3) Costruzioni Generali Sud SRL este o firmă italiană cu sediul în Napoli. Scriptic, firma le aparține lui Vincenzo Sannino, un inginer în vârstă de 68 de ani, și lui Carmine Petrillo (39 de ani), care este administratorul societății.

 

4) MTA Structural Engineers SRL este înregistrat în București de doi asociați din Onești (jud. Bacău), Octavian Tarcău (care controlează firma din postură de acționar majoritar) și Șerban Asmaraldei. Și această firmă are obiectul de activitate principal Activități de inginerie și consultanță tehnică. Anul trecut a raportat o cifră de afaceri de 1,42 milioane de lei, un profit net de 503.000 lei și 3 angajați.

 

5) Migifra SRL este sucursala din România a unei firmei italiene cu sediul în Roma, înregistrată în august 2018, în București. Este controlată de Fiorito Alfio, care mai administrează în România sereleul Euro Group Migifra. Firma are ca obiect de activitate principal construcția clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, dar în 2018 (când a depus ultimul bilanț) avea doar un angajat și o cifră de afaceri de 0 lei. Firma-mamă este condusă tehnic de Giampiero Belcredi (COO – Chief Operating Officer) și de arhitectul Luigi di Benedetto (director tehnic)

 

6) Intergroup Engineering SRL este înregistrată în București, firma fiind în proprietatea lui Silviu Florin Novac II și Ion Banciu (asociați în procente egale). Societatea a fost înființată în 2003 de Vasile Lupu, un apropiat al fostului ministru al agriculturii Gheorghe Flutur, și de Novac II. În 2005, Lupu este numit secretar de stat în Ministerul Agriculturii și se retrage din firmă, revenind după înlocuirea din funcția publică și proiectând (în parteneriat cu o firmă olandeză) depozite de deșeuri în județele Bistrița-Năsăud, Vrancea, Maramureș, Covasna, Harghita și Giurgiu (cel puțin două dintre acestea au avut probleme mari de proiectare fiind aproape imposibil de realizat, cele din Bistrița-Năsăud și Maramureș, pe terenuri în pantă, cu puternice alunecări de teren și cu pânza freatică foarte aproape de suprafață).

 

După retragerea lui Lupu din firmă, aceasta ajunge în posesia lui Novac (soțul Brândușei Novac – fosta directoare a Circului Globus și apropiată de Roberta Anastase) și lui Banciu (care este asociat într-o altă firmă, DVI Balast, cu Victor Adrian Vevera, ginerele fostului primar PD-L de la Turda, Tudor Ștefănie, fost ofițer al UM 0215 – actualul DGIPI – și fost consilier pe probleme de siguranță națională al prim ministrului PD-L Emil Boc, numit fără concurs, în mai 2020, în funcția de director general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI).

 

În 2019, firma a raportat o cifră de afaceri de 4,5 milioane de lei, pierdere netă de peste 250.000 de lei și 38 de angajați. Practic, anul trecut, cele 4 firme din România ale asocierii de 6 totalizau doar 52 de angajați și însumau o cifră de afaceri de sub 22 de milioane de lei – adică toate 4 firmele au adunat din afaceri (cele mai multe cu instituții ale statului/publice) cât contractul din Târgu Mureș.

 

Contestatorii

 

Contestația și apoi chemarea în judecată are ca semnatar un ofertant (pierzător al licitației, normal), format din asocierea a două firme din Târgu Mureș: Socot SA și Alfaconstruct SRL.

 

  1. Socot SA este controlată de Eugen Tudor Popa (36,06%) și inginerul Ioan Radu Popa (16,91%), ultimul fiind și director general. Firma este specializată în construcții hidrotehnice (probabil a fost luată în asociere pentru îndeplinirea criteriilor de eligibilitate necesare participării la licitație). În 2019, firma a raportat o cifră de afaceri de 36 de milioane de lei, un profit net de 459.000 lei și 151 de angajați.

 

  1. Alfaconstruct SRL este înregistrată în Târgu Mureș și este controlată de Dan Gliga. Face parte din clanul firmelor de casă din municipiu, fiind în relații cordiale cu instituții publice locale, ceea ce i-a adus în ultimii ani numeroase contracte (prin încredințare directă sau cerere de ofertă) cu Primăria Târgu Mureș, Universitatea de Arte și UM 1016. Obiect principal de activitate: Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. Anul trecut a raportat o cifră de afaceri de 8,4 milioane de lei și un profit net de… 8.900 de lei, obținut cu o medie de 103 angajați.

 

GRUPUL de INVESTIGAȚII msnews

1 comment
  1. Incet cu incetul aflam cine sunt cei care au contribuit la jefuirea orasului Tg.Mures.Ramane doar eterna problema:vor fi pedepsiti sau vor fi lasati sa se sustraga de la pedeapsa conform metodelor bine implementate de organele abilitate in combaterea infractionalitatilor.Azamfirei intrand in parlament a dobandit deja imunitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare